Recentelijk hebben wij een krachtig geluid van Arthur Frohn gelezen, hij plaatste een stevig bericht op social media. Hij vroeg om meer aandacht en zichtbaarheid voor LHBTIQ+ personen met een (verstandelijke) beperking. COC Midden-Nederland ging met hem en Laura van Nieuwenhuijze (voorzitter COC Midden-Nederland) in gesprek!

kleinformaatarthur bij COC Midden-Nederland

Hé Arthur, wij hebben elkaar eerder eens ontmoet en je bent zeker geen onbekende in de regenboogfamilie. Voor degene die jou nog niet kennen, zou jij jezelf willen voorstellen?
Mijn naam is Arthur en ik ben 29 jaar. Ik heb een licht verstandelijke beperking en woon zelfstandig ambulant in Hilversum, daar krijg ik 1 keer per week begeleiding bij mij thuis. (Arthur Frohn)

Jouw social media post heeft veel mensen bereikt! Zou je wat meer kunnen vertellen waarom je dit hebt geplaatst?

Ik vraag aandacht voor ZonderStempel*, want die zetten zich in voor LHBTIQ+ personen en een (verstandelijke) beperking. Ik vind gewoon dat mensen met een (verstandelijke) beperking er ook bijbehoren bij de Pride en COC Nederland. Want wij zijn toch ook gewoon mensen? (Arthur Frohn)

Is dit ook iets wat jou opvalt, Laura?

Ja zeker, er is ook zeker te weinig aandacht voor deze groep. We zien LHBTIQ+’ers met een (verstandelijke) beperking zelden tot nooit in de landelijke media. En dat is oprecht een gemiste kans. Maar dat geldt ook voor grotere campagnes, ook daarin zien wij ook zelden tot nooit een LHBTIQ+ persoon met een (verstandelijke) beperking terug. (Laura van Nieuwenhuijze)

Zeker!! Dat zijn wij helemaal met je eens. Er is volgens jou te weinig aandacht voor deze groep. Wat kunnen wij en andere organisaties hierin veranderen?

Er is gewoon écht te weinig aandacht voor deze doelgroep zowel tijdens de Pride week als in het algemeen en in de landelijke media en talkshows. Ik weet niet of er meer ontmoetingsplekken moeten komen, dat is echt iets wat de vrijwilligers van ZonderStempel beter weten. Zij hebben daar meer overzicht in. Onze doelgroep moet zeker meer aandacht het krijgen in de media. (Arthur Frohn)

Hoe zit dit binnen COC Midden-Nederland?

Binnen COC Midden-Nederland hebben wij een werkgroep ingericht voor deze groep, de werkgroep genaamd Prettig Anders*. Zij komen ééns per 2 maanden samen om een leuke middag te beleven en soortgelijken in een veilige omgeving te ontmoeten. Dat is natuurlijk hartstikke fijn! Ook neemt COC Midden-Nederland de belangen van LHBTIQ+ personen met een (verstandelijke) beperking mee met suggesties voor gemeente. Want ook zij kunnen voor deze groep meer betekenen. (Laura van Nieuwenhuijze)

Op welk vlak zie je verbetering? En waarin kan er nog een verbeterslag plaatsvinden?

Zorgorganisaties doen al steeds meer voor dit thema, dus daar ben ik blij mee. Goede voorlichting aan iedereen binnen de zorgorganisaties is altijd goed en ook heel belangrijk. Door meer aandacht te geven aan het onderwerp en LHBTIQ+’ers met een (verstandelijke) beperking uit te nodigen voor een gesprek bijvoorbeeld over hun verhaal, veiligheid of over hoe ontmoet ik andere mensen op een veilige manier. (Arthur Frohn)

Waarin zie jij nog meer verbetering, Laura?

In elk geval wat Arthur zojuist aangeeft, zorgorganisaties LHBTIQ+ sensitiever maken. Geweldig dat er al een aantal organisaties zijn die LHBTIQ+ sensitief zijn, maar dit mag breder worden getrokken. En natuurlijk hopen wij dat alle zorgorganisaties LHBTIQ+ sensitief worden. Daarnaast denk ik ook dat als we kijken naar roze organisaties, dat er ook meer (vrijwilligers)plekken binnen een organisatie gevuld mogen worden door een LHBTIQ+ persoon met een (verstandelijke) beperking. Arthur is algemeen bestuurslid van Stichting Gooi en Vechtstreek Inclusief, super-super gaaf! Want als ook deze groep in organisaties groter gaat worden, dan geeft dit nog meer fundering en meer zichtbaarheid. En juist dát willen wij, meer zichtbaarheid voor deze groep!  (Laura van Nieuwenhuijze)

Wat zou je andere LHBTIQ+’ers met een (verstandelijke) beperking nog mee willen geven?

Ik wil aan alle andere mensen met een (verstandelijke) beperking meegeven dat je er niet alleen voor staat en dat je altijd terecht kunt bij ZonderStempel*. Heb een fijne Pride! (Arthur Frohn)

———————————————————————————————————————————–


*ZonderStempel: zonderstempel.nl is een site voor alle LHBTI’s met een verstandelijke beperking. Zonder Stempel heeft een aantal enthousiaste Ambassadeurs. Een Ambassadeur van Zonder Stempel behartigt de belangen van LHBTI+’s met een lichte verstandelijke beperking. De belangenbehartiging kan op heel verschillende manieren, bijvoorbeeld:
• een kraam verzorgen op een informatiemarkt
• voorlichting geven aan cliënten of aan begeleiders
• meedoen aan overleg in een instelling

De Ambassadeurs werken zoveel mogelijk in tweetallen bestaand uit een lid van de doelgroep en een beroepskracht of vrijwilliger die niet tot de doelgroep behoort. Enkele keren per jaar organiseert Zonder Stempel een trainingsbijeenkomst voor huidige en nieuwe ambassadeurs. ZonderStempel is ook altijd opzoek naar vrijwilligers, benieuwd of dit iets voor jou is? Mail gerust naar: [email protected]

*Prettig Anders: Prettig Anders is een gezelligsheidsclub voor LHBTIQ+’ers met een licht verstandelijke beperking. Onder begeleiding van een aantal vrijwilligers organiseren we regelmatig activiteiten. Meestal drinken we gewoon gezellig een drankje en praten we over alles wat ons bezig houdt. Benieuwd naar wat zij organiseren, wanneer of wil je een kennismaking plannen? Mail dan naar: [email protected] / https://cocmiddennederland.nl/werkgroepen/prettig-anders

Categories: Nieuws