1 april 2014: Wet Lesbisch Ouderschap geeft lesbische ouderparen en hun kinderen gelijke rechten
1994: Algemene Wet Gelijke Behandeling verbiedt discriminatie op grond van homoseksualiteit
2011: Jos Brink Staatsprijs voor LHBT-emancipatie voor vrijwilligers COC
Meer dan 90 ouderenzorginstellingen met een Roze Loper voor LHBT-vriendelijkheid
Strafeis bij discriminerend geweld met 100 procent verhoogd
Paren van gelijk geslacht mogen buitenlands kind adopteren
2014: afschaffing weigerambtenaar
2011: Eerste VN-resolutie tegen LHBT-mensenrechtenschendingen
2013: ‘Een groot protest tegen de Russische wet’ - New York Times over COC-demonstratie tijdens bezoek president Poetin
2008: Percentage Nederlanders dat negatief is over homo’s gedaald van 36 procent in 1968 naar vier procent in 2008
1973: COC krijgt Koninklijke Goedkeuring - de vereniging kan zich als rechtspersoon laten inschrijven
2012: Voorlichting over LHBT’s verplicht op elke school
Jaarlijks meer dan duizend COC-voorlichtingslessen op school
2012: Politieke partijen tekenen COC’s Roze Stembusakkoord over langslepende LHBT-kwesties
2011: ’s Werelds eerste kerkelijke verklaring tegen geweld tegen homoseksuelen
30 december 1964: COC-voorzitter Benno Premsela als eerste homo openlijk op televisie
2014: Maatjesproject Cocktail krijgt landelijke navolging
1 juli 2014: Transgenderwet maakt wijzigen geslachtsregistratie veel eenvoudiger
2008: Speciale consultatieve status bij de Verenigde Naties voor COC Nederland
Gay-Straight Alliances op tweederde van de middelbare scholen
8 april 1971: afschaffing van het discriminerende artikel 248bis in het Wetboek van Strafrecht
Geen LHBT-asielzoekers meer teruggestuurd naar Irak en Iran

Durf te leven!

Jouw hulp is nodig. Steun de nationale en internationale strijd voor acceptatie en gelijke rechten.

Steun COC

Aron (21) slachtoffer van homogeweld in Utrecht: COC Midden-Nederland en Artikel 1 komen met nieuw meldpunt

19 september 2020 -

Na een gezellige avond is Aron onderweg naar zijn huis in Utrecht als er bij Hoog Catharijne iemand tegen hem aanbotst. Hij loopt door maar wordt even later op zijn schouder getikt. Als hij zich omdraait volgt een vuistslag in zijn gezicht. “Vieze homo”, klinkt er onder meer. Na nog een klap op het achterhoofd van Aron rent de belager ervandoor.

Het is iets waarvan hij altijd in zijn achterhoofd hield dat het kon gebeuren, schrijft Aron een dag later op zijn Instagram-pagina. Het bericht, nu vijf dagen geleden, heeft inmiddels bijna 20.000 likes gekregen en meer dan 1600 mensen hebben erop gereageerd. “Ik wil met dit verhaal jullie erop wijzen dat ik dagelijks op straat word uitgescholden, nagefloten en nagekeken word”, schrijft hij.

View this post on Instagram

Gister is er iets gebeurd wat ik altijd in mijn achterhoofd heb gehad maar niet altijd rekening mee heb gehouden. Na een gezellige avond en een kleine reis met de trein stapte ik uit in Utrecht om naar huis te gaan. Nadat ik Hoog Catharijne uit liep en een aantal mensen gepasseerd had komt een jongen, samen met iemand anders, mij tegemoet lopen. Ondanks dat ik deze jongen probeerde te ontwijken stootte zijn elleboog tegen mij aan en keek ik hem in zijn ogen aan. Ik wist gelijk dat het mis was en liep verstandig door. Na een paar minuten werd er op mijn schouder geklopt door dezelfde jongen. Ik draai me om, kreeg een vuist op mijn jukbeen en werd verbaal met de grond gelijk gemaakt. Nadat ‘kanker flikker’, ‘vieze kanker homo’, ‘kontennaaier’, ‘zemmer’ en nog veel meer naar mijn hoofd geslingerd werd kreeg ik nog een klap op mijn achterhoofd. Na die klap rende deze jongen hard weg en bleef ik beduusd achter in een lege donkere straat. Ik wil met dit verhaal jullie erop wijzen dat ik dagelijks op straat word uitgescholden, na gefloten en na gekeken word. Het is heel gek, maar dat ben ik gewend. Nadat dit gister avond is gebeurd weet ik dat ik vaker dan eerst achterom zal gaan kijken en minder snel in mijn eentje op straat zal gaan lopen. Ik zal even niet op social media zijn zodat ik wat kan doen tegen de pijn van mijn nek en om deze gebeurtenis te verwerken. En voor de beste jongeman die dit heeft gedaan; Ik kom erachter wie je bent. X

A post shared by Aron Korff🤳🏻 (@mokkels4mokkels) on

Wij zijn klaar met het LHBTIQ+ geweld
Aron deelde zijn verhaal op Instagram. En hij is niet de enige, zegt Laura van Nieuwenhuijze, voorzitter van COC Midden-Nederland. “De laatste maanden lijkt het echt de spuigaten uit te lopen. Daar maak ik me zorgen over.” Ondanks dat geweld geen uitzondering, is ze geschokt na het lezen van Aron zijn verhaal. “Het is niet oké dat dit soort dingen gebeuren. Soms raken mensen eraan gewend dat ze worden nageroepen, maar dat betekent niet dat het oké is.”

We zijn zó klaar met anti-LHBTIQ+ geweld, laat COC Midden-Nederland weten. Met een nieuw meldpunt wil de organisatie het probleem zichtbaarder maken. Er wordt daarvoor samengewerkt met Artikel 1 Midden-Nederland, dat al een discriminatiemeldpunt had. “We zijn samen om tafel gegaan om te kijken hoe we het konden verbeteren.”

Nieuw meldpunt
Het resultaat is “een gloednieuw anti-discriminatiemeldpunt”. Hier kan iedereen die te maken heeft met discriminatie – op welk vlak dan ook – melding doen van een incident. Dat kunnen incidenten online zijn, zoals op social media, maar ook als er sprake is van discriminatie bij sollicitaties bijvoorbeeld, of verbaal of fysiek geweld op straat.

Wat anders is ten opzichte van de oude situatie, is dat het nieuwe meldpunt niet alleen incidenten registreert maar ook slachtoffers van discriminatie gaat helpen bij het doen van aangifte en voorziet in nazorg. “We nemen contact op met slachtoffers om te kijken: hoe gaat het met je en wat kunnen we voor je doen, en vind je het bijvoorbeeld fijn om samen met ons aangifte te doen”, schetst Van Nieuwenhuijze.

Heel dapper
Gisteren ondertekenden het COC en Artikel 1 een overeenkomst en op 9 oktober wordt het nieuwe meldpunt gelanceerd. “En, ik ben apetrots”, zegt Van Nieuwenhuijze, “want Aron gaat samen met de directeur van Artikel 1 en mij het meldpunt openen. Dat vind ik zo dapper van hem.” Van Nieuwenhuijze zocht zelf contact met Aron na zijn verhaal over de mishandeling. “Ik heb hem een bericht gestuurd om te vragen hoe het met hem gaat.” Van het één kwam het ander en zo ontstond de samenwerking voor de lancering van het nieuwe meldpunt.

Met Aron gaat het inmiddels naar omstandigheden goed, vertelt Van Nieuwenhuijze. “Maar dat neemt niet weg dat dit grote impact op zijn leven heeft.” Hij heeft nog altijd last van herbelevingen, slaapproblemen en hoofdpijn bijvoorbeeld. Het toont volgens Van Nieuwenhuijze het belang van actie aan. “Want fysiek geweld moet stoppen.”

Dit artikel is letterlijk overgenomen van RTV Utrecht, 19 september 2020

Categorie:
Algemeen, homepage
Tags:
, , , , , ,