Paren van gelijk geslacht mogen buitenlands kind adopteren
1994: Algemene Wet Gelijke Behandeling verbiedt discriminatie op grond van homoseksualiteit
Meer dan 90 ouderenzorginstellingen met een Roze Loper voor LHBT-vriendelijkheid
2013: ‘Een groot protest tegen de Russische wet’ - New York Times over COC-demonstratie tijdens bezoek president Poetin
Jaarlijks meer dan duizend COC-voorlichtingslessen op school
1 juli 2014: Transgenderwet maakt wijzigen geslachtsregistratie veel eenvoudiger
Geen LHBT-asielzoekers meer teruggestuurd naar Irak en Iran
2014: Maatjesproject Cocktail krijgt landelijke navolging
1 april 2014: Wet Lesbisch Ouderschap geeft lesbische ouderparen en hun kinderen gelijke rechten
2012: Politieke partijen tekenen COC’s Roze Stembusakkoord over langslepende LHBT-kwesties
Strafeis bij discriminerend geweld met 100 procent verhoogd
Gay-Straight Alliances op tweederde van de middelbare scholen
30 december 1964: COC-voorzitter Benno Premsela als eerste homo openlijk op televisie
2008: Percentage Nederlanders dat negatief is over homo’s gedaald van 36 procent in 1968 naar vier procent in 2008
2014: afschaffing weigerambtenaar
2011: ’s Werelds eerste kerkelijke verklaring tegen geweld tegen homoseksuelen
2011: Jos Brink Staatsprijs voor LHBT-emancipatie voor vrijwilligers COC
1973: COC krijgt Koninklijke Goedkeuring - de vereniging kan zich als rechtspersoon laten inschrijven
2011: Eerste VN-resolutie tegen LHBT-mensenrechtenschendingen
2012: Voorlichting over LHBT’s verplicht op elke school
2008: Speciale consultatieve status bij de Verenigde Naties voor COC Nederland
8 april 1971: afschaffing van het discriminerende artikel 248bis in het Wetboek van Strafrecht

Durf te leven!

Jouw hulp is nodig. Steun de nationale en internationale strijd voor acceptatie en gelijke rechten.

Steun COC

Coming Out Woerden

Sinds de zomer van 2018 is de projectgroep Coming Out Woerden actief onder de vlag van COC Midden-Nederland. De projectgroep zet zich in voor meer zichtbaarheid van LHBTI-inwoners in de gemeente Woerden. De activiteiten in Woerden worden georganiseerd rondom de jaarlijkse Coming Out Dag op 11 oktober. Op deze pagina kun je hierover alle informatie vinden. Wil je contact opnemen met de projectgroep Coming Out Woerden? Stuur dan een e-mail naar woerden@cocmiddennederland.nl.

Netwerkborrel Coming Out Woerden 29 maart

Op 29 maart organiseeert Coming Out Woerden een netwerkborrel voor alle LHBT-ers in Woerden en iedereen die mee wil denken en doen aan de Regenboogweek 2019. We zorgen voor hapjes en drankjes. Er is vooral veel gelegenheid elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen als LHBT-ers. En we hopen ook op inspirerende ideeën voor de volgende Regenboogweek in Woerden van 6 tot 12 oktober 2019!
Graag vooraf even aanmelden op woerden@cocmiddennederland.nl zodat we weten hoeveel hapjes en drankjes we moeten inslaan.

Terugblik eerste Regenboogweek 2018

Met een verrassend ruime opkomst en veel positieve reacties kunnen we stellen dat de eerste regenboogweek van Woerden een groot succes was. Met vijf activiteiten en veel publiciteit werd het thema: “zijn wie je bent” vormgegeven. Daarnaast waren er ook andere initiatieven zoals vlaggende binnenstadsondernemers en het genderneutrale toilet op het Minkemacollege.

Een goed gevulde kerk met ruim 200 belangstellen en voorgangers van wel vijf geloofsgemeenschappen was de aftrap van de regenboogweek op zondag 7 oktober. De viering werd als zeer verbindend en inspirerend ervaren. Zeker de openlijke persoonlijke getuigenissen wisten velen in het hart te raken. Voorgangers Hans Berkheij en Huub Spaan spreken over de geboorte van een nieuwe eeuwenoude traditie. Ook bij de lezing van Krzysztof Dobrowolski-Onclin  over kunst met roze randje zat Galerie van Slagmaat goed vol en genoten ruim 30 belangstellenden van de enigszins pikante beelden van romeinse goden die de homoseksuele en lesbische liefde bepaald niet ontliepen en ook regelmatig van geslacht veranderden.

Op dinsdag vertoonde Annex Cinema het waargebeurde drama The Danish Girl over de bekende Deense transgender Lili (Einar)Wegener. Wethouder George Becht hees op de nationale Coming Out Dag samen met het COC Midden Nederland de regenboogvlag en sprak uit dat in Woerden iedereen zichzelf moet kunnen zijn en ook dat we erop mogen vertrouwen dat de gemeente zorgt voor een goed LHBT-vriendelijk beleid. En niet alleen bij het gemeentehuis wapperde de regenboogvlag. Ondernemers in de binnenstad van Woerden namen het initiatief om anderen op te roepen ook de regenboogvlag uit te steken. Ruim 25 horecaondernemers en winkeliers gaven aan deze oproep gehoor. Ook leerlingen van het Minkemacollege, verenigd in een GSA voerden deze week actie voor acceptatie van gender en seksuele diversiteit met de opening van het eerste genderneutrale toilet.

Op vrijdag 12 oktober werd de regenboogweek feestelijk afgesloten met een Afterparty in Babylon met treffende woorden van dichter Modern Monk: ‘ik ervaar en accepteer je zoals je bent en zoals je wilt zijn. … maar belangrijker nog is dat jezelf accepteert, want dan kan ik dat ook’ (uit het gedicht ‘je bent zoals je bent’).

Programma Regenboogweek Woerden 2018

 • Zondag 7 oktober – Regenboogviering (18.30-19.30 uur)
  In de Petruskerk (Kerkplein 5, 3441 BG Woerden) wordt door gezamenlijke kerken van Woerden deze viering, met het thema ‘Je mag zijn wie je bent’, georganiseerd.
 • Maandag 8 oktober – Lezing ‘goddelijke LGBT, Kunst met een Roze Randje’  door Kunsthistoricus Krzysztof Dobrowolski-Onclin(start 20.30 uur)
  In Galerie van Slagmaat, Leidsestraatweg 36, Woerden. Entree € 5,00. Aanmelden verplicht met een mail naar lezing@galerievanslagmaat.nl
 • Dinsdag 9 oktober – Filmavond ‘The Danish Girl’ (start 20.15 uur)
  Filmavond bij AnnexCinema (Rosmolenlaan 1, Woerden). Reserveren verplicht.  Meer informatie! 
 • Donderdag 11 oktober – Officieel hijsen Regenboogvlag bij Gemeentehuis (10.00-11.00 uur)
  Bij het Gemeentehuis (Bleek 10, Woerden) zal door door wethouder George Becht en een vertegenwoordiger van COC Midden-Nederland officieel de Regenboogvlag worden gehesen. Aansluitend is er een informele ontmoeting met maatschappelijke organisaties. Het gemeentehuis zorgt voor de koffie en het Futuracollege voor wat lekkers!
 • Vrijdag 12 oktober – Afsluitende Afterparty Babylon (20.00-00.30 uur)
  In Babylon (Burgemeester H.G. van Kempensingel 31, 3443 AM Woerden) zal de Regenboogweek worden afgesloten. Met optredens van o.a. dichter en ‘Spoken word artist’ The Modern Monk.