2014: afschaffing weigerambtenaar
Paren van gelijk geslacht mogen buitenlands kind adopteren
1994: Algemene Wet Gelijke Behandeling verbiedt discriminatie op grond van homoseksualiteit
30 december 1964: COC-voorzitter Benno Premsela als eerste homo openlijk op televisie
Strafeis bij discriminerend geweld met 100 procent verhoogd
2012: Politieke partijen tekenen COC’s Roze Stembusakkoord over langslepende LHBT-kwesties
2011: ’s Werelds eerste kerkelijke verklaring tegen geweld tegen homoseksuelen
Jaarlijks meer dan duizend COC-voorlichtingslessen op school
8 april 1971: afschaffing van het discriminerende artikel 248bis in het Wetboek van Strafrecht
Gay-Straight Alliances op tweederde van de middelbare scholen
2012: Voorlichting over LHBT’s verplicht op elke school
2011: Eerste VN-resolutie tegen LHBT-mensenrechtenschendingen
Geen LHBT-asielzoekers meer teruggestuurd naar Irak en Iran
1973: COC krijgt Koninklijke Goedkeuring - de vereniging kan zich als rechtspersoon laten inschrijven
2008: Percentage Nederlanders dat negatief is over homo’s gedaald van 36 procent in 1968 naar vier procent in 2008
2013: ‘Een groot protest tegen de Russische wet’ - New York Times over COC-demonstratie tijdens bezoek president Poetin
1 april 2014: Wet Lesbisch Ouderschap geeft lesbische ouderparen en hun kinderen gelijke rechten
2011: Jos Brink Staatsprijs voor LHBT-emancipatie voor vrijwilligers COC
Meer dan 90 ouderenzorginstellingen met een Roze Loper voor LHBT-vriendelijkheid
2014: Maatjesproject Cocktail krijgt landelijke navolging
1 juli 2014: Transgenderwet maakt wijzigen geslachtsregistratie veel eenvoudiger
2008: Speciale consultatieve status bij de Verenigde Naties voor COC Nederland

Durf te leven!

Jouw hulp is nodig. Steun de nationale en internationale strijd voor acceptatie en gelijke rechten.

Steun COC

Coming Out Dag 2016: 25 gemeenten hijsen regenboogvlag!

11 september 2016 -

Het is nog precies een maand tot Coming-Out Dag 2016 op 11 oktober a.s. Na een oproep eerder dit jaar hebben inmiddels 25 gemeenten in de regio Midden-Nederland toegezegd de regenboogvlag te zullen hijsen. Dit alles naar aanleiding van een open brief van COC Midden-Nederland van 17 mei jl.

In 2015 waren er nog slechts 5 gemeenten binnen het werkgebied van COC Midden-Nederland die ervoor kozen op Coming-Out Dag de regenboogvlag te hijsen. Na een actie richting alle gemeenten in het werkgebied staat de teller inmiddels op 25. “Een geweldig resultaat! Deze gemeenten kiezen er bewust voor om een belangrijk signaal af te geven. Een signaal om te laten zien dat ze inclusief zijn en het is een steuntje in de rug voor alle lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders (LHBT) in deze gemeenten. Het hijsen van de vlag lost natuurlijk niet alle problemen op. Dus ook na 11 oktober blijven we de gemeenten volgen en scherp houden op het gebied van LHBT-beleid”, aldus Simon Timmerman, vicevoorzitter COC Midden-Nederland.

UPDATE: in de eerdere berichtgeving werd gesproken over 24 gemeenten, maar ook Culemborg had ons al laten weten ook de regenboogvlag te hijsen. Hiermee komt het aantal gemeenten op 25!

De ‘regenboogvlag-gemeenten’ van Midden-Nederland zijn Amersfoort, Baarn, Bunnik, Culemborg, De Bilt, De Ronde Venen, Houten, IJsselstein, Leusden, Nieuwegein, Stichtse Vecht, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Veenendaal, Vianen, Wijk bij Duurstede, Woerden, Zeist, Blaricum, Gooise Meren, Hilversum, Huizen, Laren, Weesp en Wijdemeren. In Soest geen vlag, maar wel een aangenomen motie voor een verkenning naar de noodzaak naar gemeentelijk LHBT-beleid. Binnen het werkgebied van COC Midden-Nederland vallen in totaal 36 gemeenten.

Vanwege het succes van de actie bereidt het bestuur van COC Midden-Nederland een ‘regenboogvlag-toer’ voor. De bedoeling is om op Coming-Out Dag zoveel mogelijk regenboogvlaggen in de regio te bewonderen. Daarnaast worden er in Utrecht, Amersfoort en Vianen activiteiten georganiseerd.

Geen vlag of geen reactie
Slechts drie gemeenten hebben laten geen regenboogvlag te zullen hijsen. Het gaat hier om de gemeenten Lopik, Renswoude en Woudenberg. Van de gemeenten Bunschoten, Eemnes, Montfoort, Oudewater, Rhenen, Nijkerk en Scherpenzeel is tot op heden geen officiële reactie op de open brief ontvangen.

Oproep: hang regenboogvlag uit!
COC Midden-Nederland hoopt dat er naast de gemeentehuizen ook op andere plekken regenboogvlaggen te zien zullen zijn op 11 oktober. Het COC doet een dringende oproep aan bedrijven, organisaties, verenigingen, instellingen en particulieren om ook de regenboogvlag uit te hangen.

Open brief
Op 17 mei, de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie en Transfobie (IDAHOT), stuurde COC Midden-Nederland een open brief naar alle leden van de gemeenteraden en college’s van Burgemeester & Wethouders in de regio Midden-Nederland. In de brief riep het COC op om kritisch te kijken naar het gemeentelijke beleid ten aanzien van LHBT (lesbisch, homo, bi, transgender) en met het verzoek de regenboogvlag te hijsen op Coming-Out Dag. Na het versturen van de brief kwamen in veel gemeenten colleges van B&W en raadsleden in actie.

Categorie:
Algemeen
Tags:
, , , , , , , , , , , , , , , , , ,