Utrechtse burgemeester Den Oudsten: “Jullie kunnen op mij rekenen”

Published by COC Midden-Nederland on

Nieuw deze zomer: de COC Columns! Tien bijzondere personen uit Utrecht én ver daarbuiten laten van zich horen in deze wekelijkse column. De eerste columnist is een bijzondere. Waarnemend burgemeester van Utrecht, Peter den Oudsten, heeft een mooie boodschap geschreven aan de LHBTI+ gemeenschap zijn gemeente.

Beste leden van de LHBTI+ gemeenschap in Utrecht en omgeving,

Wat leuk dat u mij – als eerste van tien Utrechters – heeft gevraagd om een column te schrijven op deze website. Zo verwelkomt u mij in deze stad: als een Utrechter, als één van u. Wat een start…

En wat een timing: ik neem het stokje over van mijn voorganger Jan van Zanen, in het jaar dat COC Midden-Nederland 70 kaarsjes uitblaast. Ik had u een onvergetelijk kroonjaar met allerlei spetterende activiteiten toegewenst – met als hoogtepunt de Utrecht Canal Pride. Onvergetelijk wordt 2020 zeker, maar helaas niet zoals we het ons hadden voorgesteld. Ondanks dat grote publieksactiviteiten en evenementen nu even in de koelkast staan, is en blijft COC een actieve community. Altijd en overal. Dat ervoer ik ook al in mijn periode als burgemeester van bijvoorbeeld Enschede en Groningen en in Utrecht doet u misschien nog wel een tandje erbij. 

Een respectabele leeftijd en tegelijkertijd super kwiek. Gelukkig maar, want het COC is in 2020 nog steeds hard nodig. Mensen die denken dat de acceptatie van homo’s, lesbiënnes en transgenders voltooid is en dat evenementen als een Canal Pride helemaal meer niet nodig zijn in ons tolerante Nederland, hebben het mis. Er is, ook in het diverse Utrecht, nog steeds een wereld te winnen en er valt nog veel te verdedigen.

Dat kunnen we individueel doen. Ieder diens eigen strijd. Nog beter is het om het samen te doen. Onze krachten te bundelen. En dat heeft het COC jarenlang gedaan – en doet het COC nog steeds. U vindt mij, als kersverse Utrechter én als uw burgervader, aan uw zijde. Een plek waar iedereen zichzelf mag zijn, iedereen zich welkom, veilig en geborgen moet voelen, daar werken we – samen – iedere dag aan. Mijn verblijf in Utrecht is weliswaar tijdelijk, u kunt iedere dag op mij rekenen. Ik kijk er naar uit met u kennis te maken.  

Peter den Oudsten
Burgemeester van Utrecht 

Foto: Desiree Meulemans