Met steeds meer regelmaat ontvangen wij signalen van incidenten zoals bedreiging, afpersing, mishandeling en/of beroving, die plaatsvinden tijdens een afspraak die is gemaakt via een dating-app. Het gaat veelal om apps zoals Grindr of Bullchat, waarbij anonimiteit kan worden gewaarborgd. We geven graag wat tips om het daten zo veilig mogelijk te houden. Als er toch wat gebeurt, sporen we mensen aan om hier iets mee te doen. Bijvoorbeeld via het meldplatform WeBlijvenOnszelf.

Er komen meldingen binnen over Art.1 MN, maar nog vaker ontvangen we signalen vanuit de gemeenten waar we voor werken, van COC Midden-Nederland of van Roze in Blauw. Ook zijn er incidenten die de media hebben gehaald. Het betreft telkens een vergelijkbaar patroon. Het slachtoffer verwacht na contact te hebben gelegd via een dating-app een date. Deze persoon komt dan niet altijd komt opdagen; soms komt men met meer om het slachtoffer te kunnen overmeesteren. Bedreiging, afpersing, mishandeling en/of beroving is het gevolg.

Tips vooraf
Er is meer risico bij het gebruik van apps waar anonimiteit voorop staat. Wees wantrouwig wanneer het om een vreemde gaat. Vragen om vóór de date te (video)bellen of recente foto’s te laten zien kan meer vertrouwen geven. Wees terughoudend met het uitgeven van privégegevens zoals thuisadres of volledige naam. Spreek af in het zicht van andere mensen. Zeker de eerste keer niet thuis, op een verlaten plaats of in het donker afspreken.

Als er toch iets gebeurt
Het is mogelijk om direct 112 te bellen. Onthoud een signalement van de dader(s) en eventueel een vluchtrichting. Na afloop is het belangrijk of melding of aangifte te doen. Het is mogelijk om gebruik te maken van www.weblijvenonszelf.nl. Via dit platform van Art.1 MN en COC Midden-Nederland gaat het melden zeer snel. Het is mogelijk om anoniem te melden. Ook kunt u aangifte doen via politie. Wilt u dit doen bij een politiemedewerker met een expertise op LHBTIQ+, dan kunt u gebruik maken van het netwerk Roze in Blauw.

Categories: Nieuws