Nieuwegein verbreekt banden met omstreden Poolse gemeente Pulawy

Published by COC Midden-Nederland on

Nieuwegein zet een streep door de vriendschapsband met het Poolse Pulawy. Die vriendschap kwam onder druk te staan nadat de Poolse zusterstad een ‘lhbt-ideologie-vrije’ zone had ingesteld. Na een reportage van RTL Nieuws over de stad heeft de Nieuwegeinse gemeenteraad besloten alle bestaande contacten te verbreken.

“Uitsluiting LHBTI kan geen basis zijn voor vriendschap”, staat er bovenaan de motie die door zes partijen van Nieuwegein wordt gesteund. Daarmee dragen ze de wethouder op de banden met Pulawy te verbreken.

“De beslissing die Pulawy heeft genomen, past totaal niet bij hoe wij over dit thema denken”. laat VVD-fractievoorzitter Mark Snoeren weten. Zijn partij diende de motie in en wil dat alle uitingen van de Poolse stad zo snel mogelijk worden verwijderd. “En daar is een meerderheid voor in de raad. Het is dus een kwestie van tijd.”

Regenboogstad

Bij de Poolse presidentsverkiezingen hebben ze homohaat tot een thema gemaakt. Presidentskandidaten verzetten zich tegen de (niet bestaande) lhbt-ideologie. Het politieke standpunt wakkert de homohaat in het land aan. Dat merkt ook David. Hij is homoseksu

“Die reportage was voor ons de aanleiding om de motie in te dienen en te stoppen met de vriendschapsband”, zegt Mark Snoeren. De burgemeester van Nieuwegein stuurde eerder dit jaar al een brief naar zijn Poolse ambtsgenoot. Maar daar kwam formeel geen reactie op.

De voorzitter van de Poolse gemeenteraad, Bozena Krygier, liet aan Jeroen Akkermans weten niet open te staan voor de bemoeienis. “Polen is Polen, met een eigen identiteit, een eigen geschiedenis en eigen ideeën. Daarom denken we dat partnergemeenten zich niet moeten bemoeien met onze resoluties.”

COC Midden-Nederland is trots

Maar op die reactie wordt in Nieuwegein dus niet meer gewacht. Naar verwachting stemt de gemeenteraad deze over de motie. Die werd door een krappe meerderheid van de raadsleden ingediend. Nieuwegein heeft aangegeven wél in gesprek te willen blijven

COC Midden-Nederland reageert verheugd op deze beslissing van de gemeente Nieuwegein. “Iedereen moet zichzelf kunnen zijn, waar ter wereld je ook woont. Het is geweldig dat Nieuwegein zo hard optreedt tegen de LHBT-vrije zones in deze Poolse gemeente. Wij zijn trots op Nieuwegein!”, aldus waarnemend voorzitter Laura van Nieuwenhuijze.

Bron: RTL Nieuws