Nieuwegein schrapt Pulawy van welkomstbord: vriendschap verbroken na homovrije zone

Published by COC Midden-Nederland on

Nieuwegein verbreekt definitief de vriendschapsband met Pulawy. De Poolse stad stelde onlangs een ‘lhbt-vrije zone’ in. De gemeenteraad van Nieuwegein heeft daarop een motie aangenomen om per direct alle contacten met de zusterstad te verbreken. Symbolisch plakt wethouder Marieke Schouten een regenboogsticker op de welkomstborden over Pulawy. “Dit is een statement. Homovrije zones zijn not done”, zegt ze.

 Wethouder Marieke Schouten plakt een regenboogsticker over Pulawy.Wethouder Marieke Schouten plakt een regenboogsticker over Pulawy. | Foto: RTV Utrecht
De wethouder staat volledig achter de motie van de gemeenteraad. Het instellen van een ‘lhbti-vrije zone’ strookt niet met de regenboogagenda van de gemeente Nieuwegein. “In onze stad mag iedereen er zijn. Het maakt niet uit wie je bent, wat voor kleur je hebt, wat je gelooft of wat je seksuele geaardheid is”, zegt Schouten. “Als je dan in vriendschap verbonden bent met een stad waar dat niet kan, is er veel reden om te zeggen: we hebben zorgen over wat er bij jullie gebeurt.”


Stad voor iedereen
Schouten hoorde eind januari voor het eerst van de homovrije zones. “Ik schrok er echt wel van”, zegt ze over dat moment. “Als je echt zones in een stad maakt waar mensen niet meer mogen komen om wie ze zijn… dat is best wel erg. Een stad is er voor iedereen. De openbare ruimte is er voor iedereen. Als bestuur willen wij tegen iedereen zeggen: je hoort er wel bij. Dat is niet altijd makkelijk, maar dat willen we wel.”

Met de regenboogvlag op de welkomstborden in Nieuwegein hoopt de wethouder een statement te maken en de lhbt-gemeenschap in Pulawy een hart onder de riem te steken. Ze zegt: “Zij zitten echt in een moeilijk parket.” In Polen wordt campagne gevoerd tegen de homogemeenschap. De afgelopen maanden stelden verschillende steden ‘lhbt-vrije zones’ in. Volgens lokale overheden zou zo’n zone ‘de verspreiding van de lhbt-ideologie moeten tegengaan’.

COC Midden-Nederland is trots!

“Wij zijn trots op Nieuwegein!” aldus voorzitter Laura van Nieuwenhuijze van COC Midden-Nederland. “Zij hebben, nadat de burgemeester Frans Backhuys hen had aangegeven zorgen zich zorgen te maken over de inwoners uit deze Poolse stad, geen officiële reactie aan hen gegeven. De foto waarop wethouder Marieke Schouten een regenboogsticker op de plaats Pulawy plakt, zegt veel over de aanpak van deze gemeente! Je mag en kunt jezelf zijn in Nieuwegein!”

Bron: RTV Utrecht