Uit een recent rapport gepubliceerd door onderzoeksinstituut Movisie, blijkt dat de LHBTIQ+ gemeenschap nog steeds regelmatig te dealen heeft met negatieve reacties en geweld. Het onderzoek combineert een aantal onderzoeken op Europees en Nederlands niveau.

Zo meldt 10% van de ondervraagden die zich identificeren als lesbisch, homoseksueel of biseksueel (LHB’ers) fysiek te zijn aangevallen. Onder transgender personen ligt dit percentage op 20%. Ook onder roze ouderen, (LHBTIQ+’ers boven de 65 jaar) meldt een fors aantal (41%) last te hebben gehad van vooroordelen of discriminatie.

Meer dan 1 op de 5 ondervraagden geeft aan contact met een deel van hun familie te zijn verloren vanwege hun seksuele voorkeur of genderidentiteit.

Dak- en thuisloze LHBTIQ+ jongeren

Onlangs publiceerde Movisie ook een rapport over de situatie van dak- en thuisloze LHBTIQ+ jongeren. Die cijfers zijn ook meegenomen in dit rapport. Het gaat om naar schatting tussen de 1000 en 2000 jongeren die driedubbel kwetsbaar zijn: lage zelfacceptatie, afwijzing door familie en het gebrek aan een veilige plek in de opvang. Stichting de Tussenvoorziening schoot deze groep te hulp.

Download de publicatie

Bekijk hier het volledige rapport (Movisie)

Meer informatie?

Neem contact op met Simon Timmerman ([email protected]) van Movisie.

Categories: Nieuws