1994: Algemene Wet Gelijke Behandeling verbiedt discriminatie op grond van homoseksualiteit
2011: Eerste VN-resolutie tegen LHBT-mensenrechtenschendingen
8 april 1971: afschaffing van het discriminerende artikel 248bis in het Wetboek van Strafrecht
Meer dan 90 ouderenzorginstellingen met een Roze Loper voor LHBT-vriendelijkheid
1 juli 2014: Transgenderwet maakt wijzigen geslachtsregistratie veel eenvoudiger
2011: Jos Brink Staatsprijs voor LHBT-emancipatie voor vrijwilligers COC
2013: ‘Een groot protest tegen de Russische wet’ - New York Times over COC-demonstratie tijdens bezoek president Poetin
1 april 2014: Wet Lesbisch Ouderschap geeft lesbische ouderparen en hun kinderen gelijke rechten
2014: Maatjesproject Cocktail krijgt landelijke navolging
2014: afschaffing weigerambtenaar
2011: ’s Werelds eerste kerkelijke verklaring tegen geweld tegen homoseksuelen
Strafeis bij discriminerend geweld met 100 procent verhoogd
Paren van gelijk geslacht mogen buitenlands kind adopteren
2008: Speciale consultatieve status bij de Verenigde Naties voor COC Nederland
2008: Percentage Nederlanders dat negatief is over homo’s gedaald van 36 procent in 1968 naar vier procent in 2008
Geen LHBT-asielzoekers meer teruggestuurd naar Irak en Iran
2012: Voorlichting over LHBT’s verplicht op elke school
Jaarlijks meer dan duizend COC-voorlichtingslessen op school
1973: COC krijgt Koninklijke Goedkeuring - de vereniging kan zich als rechtspersoon laten inschrijven
Gay-Straight Alliances op tweederde van de middelbare scholen
2012: Politieke partijen tekenen COC’s Roze Stembusakkoord over langslepende LHBT-kwesties
30 december 1964: COC-voorzitter Benno Premsela als eerste homo openlijk op televisie

Durf te leven!

Jouw hulp is nodig. Steun de nationale en internationale strijd voor acceptatie en gelijke rechten.

Steun COC

Tussenstand: 22 gemeenten hijsen regenboogvlag

8 juli 2016 -

Tijdens de komende editie van Coming-Out Dag op 11 oktober a.s. zullen in ieder geval 22 gemeenten in de regio Midden-Nederland de regenboogvlag hijsen op het stadhuis. Een open brief die COC Midden-Nederland verstuurde op 17 mei jl. en een vervolgbericht begin juni zorgde ervoor dat dit onderwerp binnen veel gemeenten op de politieke agenda kwam.

Op 17 mei, de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie en Transfobie (IDAHOT), stuurde COC Midden-Nederland een open brief naar alle leden van de gemeenteraden en college’s van Burgemeester & Wethouders in de regio Midden-Nederland. In de brief riep het COC op om kritisch te kijken naar het gemeentelijke beleid ten aanzien van LHBT (lesbisch, homo, bi, transgender) en met het verzoek de regenboogvlag te hijsen op Coming-Out Dag. Deze eerste oproep had als resultaat 8 nieuwe gemeenten gingen vlaggen en daarmee kwam het totaal op 13 gemeenten. Een vervolgbericht van het COC begin juni zorgde eveneens voor veel aandacht. “Ons tweede bericht heeft ervoor gezorgd dat in een aantal gemeenten vooral raadsleden in actie kwamen, want daardoor besloten de gemeenten Baarn, De Ronde Venen, Houten, Leusden, Stichtse Vecht, Vianen, Woerden, Gooise Meren en Laren ook gehoor te willen geven aan onze oproep. Inmiddels staat de teller op 22 gemeenten die op 11 oktober a.s. de regenboogvlag gaan hijsen en daar zijn we ontzettend blij mee! Wat ons betreft is het hijsen van de vlag slechts een begin, want met enkel een vlag hijsen los je geen problemen op”, aldus Simon Timmerman, vicevoorzitter COC Midden-Nederland.

De ‘regenboogvlag-gemeenten’ van Midden-Nederland zijn Amersfoort, Baarn, Bunnik, De Bilt, De Ronde Venen, Houten, IJsselstein, Leusden, Nieuwegein, Stichtse Vecht, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Veenendaal, Vianen, Woerden, Zeist, Blaricum, Gooise Meren, Hilversum, Huizen, Laren en Weesp. Binnen het werkgebied van COC Midden-Nederland vallen in totaal 36 gemeenten.

Soest: verkenning noodzaak gemeentelijk LHBT-beleid
Eerder haalde het voorstel voor het hijsen van de regenboogvlag geen meerderheid in de gemeenteraad van Soest. Een week later bleek er wel een meerderheid voor een initiatief van Democraten Soest Natuurlijk, GroenLinks, D66 en Burgerbelangen voor het uitvoeren van een verkenning naar de noodzaak van gemeentelijk LHBT-beleid.

Geen vlag in Lopik
Teleurstellend voor het COC was het bericht deze week van gemeente Lopik. Het college van B&W wil niet ingaan op de oproep, maar houdt het bij het ‘vlaggenprotocol’ van de nationale overheid. De politieke fracties, behalve PvdA, ondersteunden burgemeester en wethouders hierin. Eerder werd al een afwijzend bericht ontvangen van de gemeente Renswoude.

Nog geen reactie
Nog niet van alle gemeenten is een (inhoudelijke) reactie ontvangen. Het gaat hier om de gemeenten Bunschoten, Eemnes, Montfoort, Oudewater, Rhenen, Wijk bij Duurstede, Woudenberg, Wijdemeren, Culemborg, Nijkerk en Scherpenzeel.

“We hebben nog wel even te gaan tot 11 oktober dus we verwachten voor die tijd dat we in ieder geval van alle gemeenten een reactie hebben gekregen. Ik verwacht en hoop oprecht dat er nog meer zullen aansluiten”, aldus Simon Timmerman, vicevoorzitter COC Midden-Nederland.

Categorie:
Algemeen
Tags:
, , , , , , , , , , , , , , , ,