2014: Maatjesproject Cocktail krijgt landelijke navolging
Gay-Straight Alliances op tweederde van de middelbare scholen
2011: ’s Werelds eerste kerkelijke verklaring tegen geweld tegen homoseksuelen
2012: Voorlichting over LHBT’s verplicht op elke school
2013: ‘Een groot protest tegen de Russische wet’ - New York Times over COC-demonstratie tijdens bezoek president Poetin
2011: Eerste VN-resolutie tegen LHBT-mensenrechtenschendingen
Paren van gelijk geslacht mogen buitenlands kind adopteren
Strafeis bij discriminerend geweld met 100 procent verhoogd
1 april 2014: Wet Lesbisch Ouderschap geeft lesbische ouderparen en hun kinderen gelijke rechten
Jaarlijks meer dan duizend COC-voorlichtingslessen op school
30 december 1964: COC-voorzitter Benno Premsela als eerste homo openlijk op televisie
1973: COC krijgt Koninklijke Goedkeuring - de vereniging kan zich als rechtspersoon laten inschrijven
2014: afschaffing weigerambtenaar
2011: Jos Brink Staatsprijs voor LHBT-emancipatie voor vrijwilligers COC
2008: Speciale consultatieve status bij de Verenigde Naties voor COC Nederland
1 juli 2014: Transgenderwet maakt wijzigen geslachtsregistratie veel eenvoudiger
8 april 1971: afschaffing van het discriminerende artikel 248bis in het Wetboek van Strafrecht
Geen LHBT-asielzoekers meer teruggestuurd naar Irak en Iran
Meer dan 90 ouderenzorginstellingen met een Roze Loper voor LHBT-vriendelijkheid
1994: Algemene Wet Gelijke Behandeling verbiedt discriminatie op grond van homoseksualiteit
2012: Politieke partijen tekenen COC’s Roze Stembusakkoord over langslepende LHBT-kwesties
2008: Percentage Nederlanders dat negatief is over homo’s gedaald van 36 procent in 1968 naar vier procent in 2008

Durf te leven!

Jouw hulp is nodig. Steun de nationale en internationale strijd voor acceptatie en gelijke rechten.

Steun COC

Feestelijke 70ste verjaardag COC Midden-Nederland

20 januari 2020 -

Ruim 300 gasten vierden zaterdag (18/01) de 70ste verjaardag van COC Midden-Nederland in een kleurrijk versierde Nicolaikerk. De jarige vereniging die zich inzet voor LHBTI’s in Midden-Nederland werd onder andere door burgemeester Jan van Zanen toegesproken. Ook werd een tentoonstelling in het Centraal Museum geopend en voorzitter Simon Timmerman nam afscheid. 

Over een meterslange regenboogloper konden de verjaardagsgasten van COC Midden-Nederland zaterdag de Nicolaikerk betreden. Ook de verlichting en andere versiering was in regenboogkleuren, de trots kleuren van de lesbische, homoseksuele, biseksuele, trans- en intersekse gemeenschap. Het officiële programma, dat werd gepresenteerd door dragqueen Roxy Diamond, begon met een optreden van zangeres Luz Bravo. Eind 2019 won zij voor COC Midden-Nederland het COC Songfestival met haar lied ‘Harmony’. Vervolgens kwamen kunstenaar Philipp Gufler en directeur van het Centraal Museum, Marco Grob, aan het woord over de tentoonstelling ‘Andere geschiedenis volgens Philipp Gufler en Dirkje Kuik’. Ook werd, zoals gebruikelijk op de verjaardag van COC Midden-Nederland, uitgereikt. Die ging dit jaar naar het Utrechtse dichterscollectief Uitgesproken Queer. 

Burgemeester van Utrecht, Jan van Zanen, sprak ook felicitaties uit. “Als burgemeester van Utrecht, ben ik blij met zo’n actieve club in een stad waar we eerst kijken naar wie je bent. En ongeacht wat je bent, in Utrecht hoor je er gewoon bij”, aldus Van Zanen. Tot slot mocht scheidend voorzitter Simon Timmerman de laatste speech houden. In zijn bijdrage liet hij weten trots te zijn op ontwikkeling van de vereniging de afgelopen jaren, maar riep ook op om waakzaam te blijven. Hij vroeg ook om een grandioos applaus voor alle mensen die de afgelopen 70 jaar hun bijdrage hadden geleverd aan de emancipatie en acceptatie van LHBTI’s in Midden-Nederland. “Dank voor de steun, dank voor liefde, laten we samen zorgen voor nog meer kleur in deze wereld” sloot hij af. 

Ontstaan
Op 18 januari 1950 werd de afdeling COC Utrecht, het huidige COC Midden-Nederland, opgericht. De eerste bijeenkomst vond plaats in een zaal van het N.V. Huis te Utrecht, ook wel bekend als het oude Tivoli Oudegracht. Het eerste bestuur, bestaande uit Joop Damen Sterck, Sonja Witstein, Chris de Rijk en Bram Verhaar, waren in die tijd genoodzaakt om alle activiteiten in het geheim te organiseren. Ook gebruikte de vereniging een neutrale naam, want COC staat voor Cultureel Ontspannings Centrum. In de werfkelder van Ina Boudier-Bakker aan de Oudegracht 333 te Utrecht werd wekelijks samengekomen. De meeste leden hadden schuilnamen en verkregen toegang middels een ledenkaart, op deze kaart stond enkel een letter en een getal. Een inval van de politie, want twee mannen die met elkaar dansten was ten strengste verboden, deed het bestuur besluiten tot een lange periode van wisselende onderkomens. In 1966 werd een vaste ruimte verkregen in de werfkelder aan de Nieuwegracht 28. Deze kelder kreeg uiteindelijk een café-ontheffing en een dansverlof. In 1978 werden de activiteiten verlegd naar de Oudegracht 221 in Utrecht. Voor het eerst zichtbaar en eindelijk ‘boven de grond’. Sinds 2008 heeft COC Midden-Nederland geen vaste huisvesting.

Tentoonstelling Centraal Museum
Op de 70ste verjaardag van COC Midden-Nederland opent in het Centraal Museum de tentoonstelling ‘Andere geschiedenis volgens Dirkje Kuik en Philipp Gufler’. Het Centraal Museum heeft een selectie gemaakt uit de nalatenschap van de Utrechtse kunstenaar en schrijver Dirkje Kuik (1929-2008). Dirkje Kuik woonde en werkte haar hele leven in Utrecht. Utrecht was de inspiratiebron voor haar tekeningen, etsen, litho’s en schilderijen. Dirkje Kuik kwam als William Diederich Kuik ter wereld. Op 51 jarige leeftijd onderging zij een aantal operaties en werd ze de vrouw die ze altijd al had willen zijn. In de tentoonstelling wordt haar werk geflankeerd door werk van Philipp Gufler (Augsburg, 1989). Gufler doet onderzoek naar genderidentiteit en historische personages en presenteert dit door middel van onder andere video’s, performances, kunstenaarsboeken en zeefdrukken. In zijn serie van quilts – gezeefdrukte doeken – stelt Gufler de levens van historische personen uit de LHBTI gemeenschap centraal. Speciaal voor deze tentoonstelling werd Gufler uitgenodigd een quilt te maken over het leven en werk van Dirkje Kuik. De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door COC Midden-Nederland en is te zien tot 3 mei 2020.

Categorie:
Algemeen, homepage
Tags:
, , , , , , , , , , , , , , , ,