2011: ’s Werelds eerste kerkelijke verklaring tegen geweld tegen homoseksuelen
2011: Jos Brink Staatsprijs voor LHBT-emancipatie voor vrijwilligers COC
2008: Speciale consultatieve status bij de Verenigde Naties voor COC Nederland
Geen LHBT-asielzoekers meer teruggestuurd naar Irak en Iran
2013: ‘Een groot protest tegen de Russische wet’ - New York Times over COC-demonstratie tijdens bezoek president Poetin
1994: Algemene Wet Gelijke Behandeling verbiedt discriminatie op grond van homoseksualiteit
1 juli 2014: Transgenderwet maakt wijzigen geslachtsregistratie veel eenvoudiger
8 april 1971: afschaffing van het discriminerende artikel 248bis in het Wetboek van Strafrecht
1 april 2014: Wet Lesbisch Ouderschap geeft lesbische ouderparen en hun kinderen gelijke rechten
2014: Maatjesproject Cocktail krijgt landelijke navolging
2014: afschaffing weigerambtenaar
Paren van gelijk geslacht mogen buitenlands kind adopteren
1973: COC krijgt Koninklijke Goedkeuring - de vereniging kan zich als rechtspersoon laten inschrijven
Meer dan 90 ouderenzorginstellingen met een Roze Loper voor LHBT-vriendelijkheid
30 december 1964: COC-voorzitter Benno Premsela als eerste homo openlijk op televisie
Gay-Straight Alliances op tweederde van de middelbare scholen
2008: Percentage Nederlanders dat negatief is over homo’s gedaald van 36 procent in 1968 naar vier procent in 2008
2012: Politieke partijen tekenen COC’s Roze Stembusakkoord over langslepende LHBT-kwesties
Strafeis bij discriminerend geweld met 100 procent verhoogd
2011: Eerste VN-resolutie tegen LHBT-mensenrechtenschendingen
Jaarlijks meer dan duizend COC-voorlichtingslessen op school
2012: Voorlichting over LHBT’s verplicht op elke school

Durf te leven!

Jouw hulp is nodig. Steun de nationale en internationale strijd voor acceptatie en gelijke rechten.

Steun COC

Veel gestelde vragen

Op deze pagina vindt u het antwoord op een aantal veel gestelde vragen. Staat het antwoord op uw vraag er niet tussen? Stel hem gerust via per mail.

Mijn kind blijkt homoseksueel te zijn. Hoe nu verder?

 • Minstens één op de tien mensen herkent bij zichzelf homoseksuele gevoelens. Dat uw zoon of dochter homoseksueel is, is dus niet uitzonderlijk. Sommigen voelen al op jonge leeftijd dat zij ‘anders’ dan anderen zijn. Heeft u vragen of wilt u graag meer informatie? Neem dan contact op met de Stichting Landelijk Overleg Werkgroep Ouders van homoseksuele kinderen (SLOW). SLOW is te bereiken via telefoonnummer 0900 1450 van de Stichting Korrelatie hulp- en advieslijn.

Homoseksualiteit in een hetero relatie

 • Wij zijn een hetero stel, maar mijn partner blijkt (ook) homoseksuele gevoelens te hebben. Waar kunnen we terecht? Je kunt terecht bij Orpheus, de landelijke vereniging voor hulpverlening bij homo/biseksualiteit in man-vrouw relaties. Kijk op www.orpheushulpverlening.nl.

Van Travestie tot Transseksualiteit

 • Voor COC Midden-Nederland legt T&T Utrecht
 • uit wat travestie en transseksualiteit nu precies is.
 • Travestie
  Travestie is de benaming waarbij een persoon de drang heeft -en het als prettig ervaart- zich voor enige tijd geheel of gedeeltelijk te kleden als iemand van het tegenovergestelde geslacht. Hij (maar zij komt ook voor) wil echter het bij de geboorte meegekregen geslacht behouden.
  Travestie is er van lichte mate tot en met zware mate. In het laatste geval zal de travestiet proberen om zo overtuigend mogelijk over te komen. Denk aan make-up, sieraden, parfum handtasje enz, In de lichte mate kan een enkel kledingstuk (zoals het dragen van een damesslipje) vaak al voldoende zijn.
  Travestie is voornamelijk bekend van jongens/mannen, maar komt ook bij meisjes/vrouwen voor. Bij meisjes/vrouwen is het verkleed zijn in het openbaar echter niet zo opvallend.
 • Transseksualiteit
  Transseksualiteit is een vorm waarbij het biologische geslacht niet overeenstemt met het gevoelsmatige geslacht. Transseksuelen hebben het gevoel zich in het lichaam van de verkeerde sekse te bevinden. Zij wensen zich dan ook via hormonale behandeling en operatieve ingrepen aan te passen aan het geslacht dat volgens hen het enige juiste is. De transseksueel die de consequenties van de lichamelijke verandering aanvaardt, zal zich zoveel mogelijk laten aanpassen aan het gewenste geslacht.
  Uiteindelijk is tevens wijziging van voornamen en geslacht in de burgerlijke stand, bij de wet mogelijk.
 • Meer informatie
  T&T Utrecht organiseert iedere derde zaterdag van de maand een ontmoetingsavond voor travestieten, transseksuelen en iedereen die daar belangstelling voor heeft. Daarnaast hebben zij een partnergroep waar de partner van een travestiet terecht kan voor vragen of een goed gesprek.
 • Een goede site voor informatie over genderdysforie (transgenderisme) kunt u vinden op de website van de Transgendervereniging Nederland.

Waar kan ik me (anoniem) laten testen op HIV?

 • Je eigen huisarts kan je testen op SOA’s en HIV. Je kunt je ook laten testen bij de
 • SOA-polikliniek
 • van het Utrecht Medisch Centrum. Kijk voor meer informatie over SOA’s op SOAwijzer.

Wat is het beleid rond homo-ontmoetingsplaatsen?

 • De baan bij het Oorsprongpark in Utrecht is periodiek in het nieuws. Meest recent door
 • de oproep
 • van Stadsbelang Utrecht In aanloop naar de Gemeenteraadsverkiezingen van 2014. Ook hebben in het verleden een aantal bezoekers gemeld daar lastiggevallen te worden door politie en particuliere beveiligers.
 • Hoe zit het nu met die banen?
  Homo-ontmoetingsplaats zijn van alle tijden. In 1730 ontdekte de koster van de Utrechtse Dom bijvoorbeeld dat te midden van de resten van de ingestorte kerk mannen elkaar ontmoeten voor “vuyle werck” (anale seks). Het homomonument op de Domplein herinnert nog aan de vervolging van homo’s die op deze ontdekking volgde.
 • Wat zegt de wet
  Wettelijk is bepaald dat seksuele contacten in de beschutte openbare ruimte toegestaan zijn zolang ze niet waarneembaar zijn vanaf de verharde openbare weg. Dit betekent niet dat homo-ontmoetingsplaatsen altijd ongemoeid gelaten worden. Nu en dan grijpt de politie in als er veel klachten over overlast van een bepaalde baan komen. De lokale politie lijkt niet altijd op de hoogte te zijn van wat er wettelijk bepaald is, of het is onduidelijk wat er onder overlast wordt verstaan.
 • Banen in Utrecht
  Het beleid rond ontmoetingsplaatsen is in handen van gemeentes. In Utrecht zijn er in de laatste jaren geen nieuwe besluiten hierover genomen. Zolang dit niet gebeurd blijft het bestaande (gedoog)beleid van kracht. Er zijn wel enkele maatregelen genomen rond de baan bij het Oorsprongpark. Zo werden enkele keren alle bosjes in de buurt kaalgeknipt in de hoop dat de mannen dan weg zouden blijven.
 • Ons standpunt
  COC Midden-Nederland is van mening dat er alleen ingegrepen hoort te worden bij duidelijke overlast. Het is ook erg belangrijk dat het voor iedereen duidelijk is, wat een baan is en wat wel en niet toegestaan is. Het verschaffen van informatie hierover via (gemeentelijke) sites en organisaties kan hier een belangrijke bijdrage in leveren.
 • Meer weten? Of lastiggevallen?
  Wil je meer weten, of ben je bijvoorbeeld zelf lastiggevallen of opgepakt op een baan? Dan kun je altijd (anoniem) contact opnemen met ons Info-oor om je verhaal te doen of advies en hulp te krijgen. Meer informatie over homo-ontmoetingsplaatsen in de regio Utrecht kun je hier vinden.