Prettig Anders
Ben jij homo, lesbo of bi? Wil jij andere mensen ontmoeten? Vind je het soms moeilijk om over je gevoelens te praten? Wil je leuke activiteiten ondernemen en daarbij lekker jezelf kunnen zijn? Dan is Prettig Anders iets voor jou.
Prettig Anders is een soos voor iedereen met een licht verstandelijke beperking. Onder begeleiding van een aantal vrijwilligers ontmoeten wij elkaar iedere derde vrijdagavond van de maand. Soms organiseren we een activiteit maar meestal drinken we gewoon gezellig een drankje en praten we over alles wat ons bezig houdt.
Prettig Anders bezoeken
Kom gewoon een keertje langs. Wij vinden het leuk als er zoveel mogelijk mensen naar de soos komen. Vind je het niet prettig om alleen te komen dan kun je een vriend(in) of begeleider meenemen. De meeste activiteiten zijn gratis; soms vragen wij een kleine eigen bijdrage. Aanmelden hoeft niet, maar het is wel prettig als je van te voren laat weten dat je komt.
Wanneer?
Iedere derde vrijdagavond van de maand van 20.00 uur tot 22.00 uur.
Waar?
Silokerk, Herenstraat 36 te Utrecht.
Kom je met de trein? Om 19.45 uur verzamelen wij bij in de stationshal van Utrecht CS bij de Albert Heijn (AH) ter hoogte van spoor 1. Vandaar lopen wij gezamenlijk naar de Silokerk.
Vragen of aanmelden
Stuur een mail!
Alle activiteiten staan ook in de agenda.
Zonder stempel
-
Wist je dat er door heel Nederland activiteiten georganiseerd worden? Op de website van Zonder Stempel vind je de adressen van alles ontmoetingscafé’s.
Voor begeleiders
Waarom bestaan we?
Naar schatting zijn er in Nederland tussen de tien- en twintigduizend homoseksuele mannen en lesbische vrouwen met een verstandelijke beperking. Een belangrijke groep die op dit moment nog te weinig aandacht en begeleiding krijgt vanuit de zorginstelling. Seksualiteit blijft vaak een onbesproken onderwerp van cliënten kan belemmeren in hun ontwikkeling en hun zoektocht naar zichzelf.
Minder weerbaar
Vaak kennen homoseksuele mannen en vrouwen de licht verstandelijk beperkt zijn geen andere mensen die ook homoseksueel zijn. Zij werken bijvoorbeeld op beschermde werkplekken zoals een sociale werkplaats en als ze in een woongroep wonen zijn ze vaak de enige homo of lesbo.
Begeleiders moeten zich realiseren dat de coming-out pas het begin is. Daarna komt het experimenteren, uitgaan en relaties krijgen. Dit vraagt misschien om een andere aanpak dan bij heteroseksuele relaties, want in het reguliere uitgaansleven kunnen mensen me een verstandelijke beperking eerder met verkeerde mensen in aanraking komen omdat ze soms het gevaar niet zien.
Meer informatie
Meer informatie kunt u vinden op de website van Zonder Stempel. Daar kunt u ook het verslag van het congres vinden dat het COC samen met Embrace Pink, Eduseks en MEE in juni 2014 organiseerde in Eindhoven.