2014: Maatjesproject Cocktail krijgt landelijke navolging
1973: COC krijgt Koninklijke Goedkeuring - de vereniging kan zich als rechtspersoon laten inschrijven
8 april 1971: afschaffing van het discriminerende artikel 248bis in het Wetboek van Strafrecht
2008: Speciale consultatieve status bij de Verenigde Naties voor COC Nederland
Strafeis bij discriminerend geweld met 100 procent verhoogd
2011: Jos Brink Staatsprijs voor LHBT-emancipatie voor vrijwilligers COC
Paren van gelijk geslacht mogen buitenlands kind adopteren
2008: Percentage Nederlanders dat negatief is over homo’s gedaald van 36 procent in 1968 naar vier procent in 2008
1 april 2014: Wet Lesbisch Ouderschap geeft lesbische ouderparen en hun kinderen gelijke rechten
2012: Voorlichting over LHBT’s verplicht op elke school
1 juli 2014: Transgenderwet maakt wijzigen geslachtsregistratie veel eenvoudiger
Jaarlijks meer dan duizend COC-voorlichtingslessen op school
Gay-Straight Alliances op tweederde van de middelbare scholen
Geen LHBT-asielzoekers meer teruggestuurd naar Irak en Iran
2014: afschaffing weigerambtenaar
2013: ‘Een groot protest tegen de Russische wet’ - New York Times over COC-demonstratie tijdens bezoek president Poetin
Meer dan 90 ouderenzorginstellingen met een Roze Loper voor LHBT-vriendelijkheid
2011: Eerste VN-resolutie tegen LHBT-mensenrechtenschendingen
2011: ’s Werelds eerste kerkelijke verklaring tegen geweld tegen homoseksuelen
30 december 1964: COC-voorzitter Benno Premsela als eerste homo openlijk op televisie
2012: Politieke partijen tekenen COC’s Roze Stembusakkoord over langslepende LHBT-kwesties
1994: Algemene Wet Gelijke Behandeling verbiedt discriminatie op grond van homoseksualiteit

Durf te leven!

Jouw hulp is nodig. Steun de nationale en internationale strijd voor acceptatie en gelijke rechten.

Steun COC

Tussenstand: 15 gemeenten hijsen regenboogvlag

25 juni 2016 -

Tijdens de komende editie van Coming-Out Dag op 11 oktober a.s. zullen in ieder geval 13 14 15 gemeenten in de regio Midden-Nederland de regenboogvlag hijsen op het stadhuis. Dat zijn er 8 9 10 meer dan in 2015. De gemeenten werden hiertoe uitgenodigd middels een open brief die COC Midden-Nederland verstuurde op 17 mei jl.

Op 17 mei, de  Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie en Transfobie (IDAHOT), stuurde COC Midden-Nederland een open brief naar alle leden van de gemeenteraden en college’s van Burgemeester & Wethouders van 31 gemeenten in de regio Midden-Nederland. In de brief riep het COC op om kritisch te kijken naar het gemeentelijke beleid ten aanzien van LHBT (lesbisch, homo, bi, transgender) en met het verzoek de regenboogvlag te hijsen op Coming-Out Dag.

“Na een ruime maand lijkt het ons goed om alle reacties eens op een rijtje te zetten. We hebben enthousiaste en hartverwarmende reacties gekregen, maar ook teleurstellende. Tot nu toe hebben we 8 9 10 nieuwe gemeenten die gaan vlaggen en dat is een mooi begin. We hopen dat er de komende tijd nog meer bij zullen komen”, aldus Simon Timmerman, vicevoorzitter COC Midden-Nederland.

*** UPDATE: Het zijn inmiddels 15 gemeenten die de regenboogvlag zullen hijsen op 11 oktober, want na het versturen van ons persbericht ontvingen wij positief bericht van gemeente Leusden en gemeente Houten! ***

Regenboogvlag voor het eerst uit in Bunnik, De Bilt, IJsselstein, Utrechtse Heuvelrug, Blaricum, Huizen, Weesp, Veenendaal
In tot nu toe acht gemeenten wordt komende 11 oktober voor het eerst gevlagd vanwege Coming-Out Dag.

Bunnik
Bunnik liet enthousiast weten gehoor te geven aan de oproep. “We vinden het belangrijk dat iedereen de vrijheid krijgt, voelt en neemt om zijn geaardheid te uiten en om zichtbaar zichzelf te zijn”, aldus de gemeente Bunnik.

De Bilt
In gemeente De Bilt werd in november 2015 al een voorstel voor het hijsen van de regenboogvlag aangenomen, bleek na versturen van de brief. “Op 29 november 2015 heeft onze raad een SP-motie aangenomen om voortaan op Coming-Out Dag trots de regenboogvlag te laten wapperen. Om de gemeente niet op kosten te jagen heeft de SP zelfs een exemplaar aangeschaft en die overhandigd aan de voorzitter van de raad”, aldus SP-fractievoorzitter Menno Boer.

IJsselstein
In IJsselstein hield raadslid Peggy Adema (D66) een vlammend betoog bij het indienen van de motie. Tijdens de bespreking werd duidelijk dat de motie van de D66-fractie geen meerderheid zou behalen en trok deze vervolgens in. Uiteindelijk besloot het college van B&W toch gehoor te willen aan de oproep van het COC.

Utrechtse Heuvelrug
Het college van B&W van gemeente Utrechtse Heuvelrug liet al snel na versturen van de brief weten gehoor te willen geven aan de oproep.

Blaricum
Vanuit gemeente Blaricum kwam als eerste reactie op de brief van het COC. Een positieve reactie, want zowel de raad als het college van B&W dragen het initiatief een warm hart toe. In Blaricum zal op 11 oktober de regenboogvlag wapperen.

Huizen
Het college van B&W was niet enthousiast. Om het hijsen van de regenboogvlag toch mogelijk te maken, dienden GroenLinks, CDA, D66, PvdA, Dorpsbelangen Huizen, VVD en Leefbaar Huizen een motie in om een vlaggenmast beschikbaar te stellen. Huizen reserveert deze mast voor burgerinitiatieven en ook voor de regenboogvlag op 11 oktober.

Weesp
Ook gemeente Weesp liet al een week na versturen van de brief weten deel te nemen aan Coming-Out Dag 2016 en dus ook de regenboogvlag te hijsen.

Veenendaal
In Veenendaal werd het verzoek in eerste instantie afgewezen door het college van B&W, omdat het afweek van het vlaggenprotocol. Maar in de raadsvergadering van 23 juni jl. stond een motie van D66 op de agenda. Omdat er al een meerderheid voor was, liet burgemeester Wouter Kolff namens het college van B&W weten in dit geval akkoord te gaan en het verzoek toe te staan.

Geen vlag in Renswoude en Soest
Een kort en teleurstellend bericht ontving COC Midden-Nederland uit Renswoude. Tot nu toe geen initiatief vanuit de raad, maar de gemeente liet weten het plaatselijk en landelijk vlaggenprotocol te volgen. In gemeente Soest lijkt een voorstel van de plaatselijke partij DSN het niet te redden met enkel steun van GroenLinks. “Onze opvatting werd dus niet gedeeld door de andere partijen. Want, zo werd er gesteld, als je voor de LHBT’ers een vlag uithangt, dan moet je dat ook doen voor bijvoorbeeld de Dag van de Duurzaamheid, Wereldkankerdag, Dierendag en zelfs voor Lepradag. Het maakt meer dan duidelijk dat solidariteit en steun voor LHBT’ers door de meeste alleen op papier beleden wordt”, aldus Yolande Gastelaars, fractieleider Democraten Soest Natuurlijk.

Acties in Vianen
Ook in gemeente Vianen liet het college van B&W weten niks te zien in de oproep om de regenboogvlag te hijsen. Deze afkeurende reactie werd niet door alle inwoners van Vianen onderschreven en een particulier initiatief is gestart. Het Facebook-event ‘Vianen vlagt wel de regenboogvlag’ roept inwoners op juist wel te gaan vlaggen op 11 oktober. Inmiddels bereidt de PvdA-fractie een motie voor die waarschijnlijk komende week wordt behandeld.

Amersfoort, Hilversum, Nieuwegein, Utrecht en Zeist
De gemeenten Amersfoort, Hilversum, Nieuwegein, Utrecht en Zeist vallen ook binnen het werkgebied van COC Midden-Nederland, maar ontvingen de open brief niet aangezien zij in 2015 de regenboogvlag al hadden wapperen op Coming-Out Dag. Het COC gaat ervan uit dat dit in 2016 ook het geval zal zijn.

Nog geen reactie
Nog niet van alle gemeenten is een (inhoudelijke) reactie ontvangen. Het gaat hier om de gemeente Baarn, Bunschoten, De Ronde Venen, Eemnes, Lopik, Montfoort, Oudewater, Rhenen, Stichtse Vecht, Wijk bij Duurstede, Woerden, Woudenberg, Gooise Meren, Laren, Wijdemeren, Culemburg, Nijkerk en Scherpenzeel.

“Aan de gemeenten die nog niks hebben laten horen doen we bij deze nogmaals het verzoek dit onderwerp op de agenda te zetten. Ook LHBT’ers in die gemeenten verdienen aandacht! Raadsleden, wethouders en burgemeesters kunnen te allen tijde contact met ons opnemen voor informatie, advies en ondersteuning”, aldus Simon Timmerman, vicevoorzitter COC Midden-Nederland.

Categorie:
Algemeen
Tags:
, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,