1994: Algemene Wet Gelijke Behandeling verbiedt discriminatie op grond van homoseksualiteit
2011: ’s Werelds eerste kerkelijke verklaring tegen geweld tegen homoseksuelen
2013: ‘Een groot protest tegen de Russische wet’ - New York Times over COC-demonstratie tijdens bezoek president Poetin
Strafeis bij discriminerend geweld met 100 procent verhoogd
2008: Percentage Nederlanders dat negatief is over homo’s gedaald van 36 procent in 1968 naar vier procent in 2008
2008: Speciale consultatieve status bij de Verenigde Naties voor COC Nederland
2014: afschaffing weigerambtenaar
1973: COC krijgt Koninklijke Goedkeuring - de vereniging kan zich als rechtspersoon laten inschrijven
Geen LHBT-asielzoekers meer teruggestuurd naar Irak en Iran
1 april 2014: Wet Lesbisch Ouderschap geeft lesbische ouderparen en hun kinderen gelijke rechten
Paren van gelijk geslacht mogen buitenlands kind adopteren
2012: Politieke partijen tekenen COC’s Roze Stembusakkoord over langslepende LHBT-kwesties
30 december 1964: COC-voorzitter Benno Premsela als eerste homo openlijk op televisie
1 juli 2014: Transgenderwet maakt wijzigen geslachtsregistratie veel eenvoudiger
8 april 1971: afschaffing van het discriminerende artikel 248bis in het Wetboek van Strafrecht
Gay-Straight Alliances op tweederde van de middelbare scholen
2012: Voorlichting over LHBT’s verplicht op elke school
2011: Eerste VN-resolutie tegen LHBT-mensenrechtenschendingen
2014: Maatjesproject Cocktail krijgt landelijke navolging
2011: Jos Brink Staatsprijs voor LHBT-emancipatie voor vrijwilligers COC
Jaarlijks meer dan duizend COC-voorlichtingslessen op school
Meer dan 90 ouderenzorginstellingen met een Roze Loper voor LHBT-vriendelijkheid

Durf te leven!

Jouw hulp is nodig. Steun de nationale en internationale strijd voor acceptatie en gelijke rechten.

Steun COC

Nieuwe editie Midzomergracht festival start 15 juni

3 juni 2018 -

Op vrijdag 15 juni a.s. gaat in Utrecht een nieuwe editie, de 22ste alweer, van het Midzomergracht festival van start. Tien dagen lang kun je meedoen aan of kijken naar allerlei activiteiten op het gebied van cultuur, sport, debat en ontmoeting, bijzondere exposities en een scala aan feesten. Ook COC Midden-Nederland en haar werkgroepen zijn van de partij.

Op de website van het Midzomergracht festival kun je alle activiteiten en aanvullende informatie terugvinden. Hieronder een overzicht van activiteiten die worden georganiseerd door COC Midden-Nederland, haar werkgroepen of waar we een bijdrage aan leveren:

Foto-expositie ‘In de Wolken’ – 1 t/m 28 juni – Stadskantoor Utrecht
Foto-expositie van zes lesbo- en homoparen die elkaar ontmoet hebben in De Roze Wolk of De Wolkenkrabber. Portretfotograaf Martijn Gijsbertsen maakte de foto’s. Je ziet de paren toen en nu en het verhaal van hun ontmoeting en samenzijn. Project ‘De Roze Wolk’, onderdeel van COC Midden-Nederland, brengt de geschiedenis van homodisco De Roze Wolk en homocafé De Wolkenkrabber op de Oudegracht (1982-2006) tot leven. Van 1 tot 28 juni: werkdagen vanaf 9.00 uur tot 17.00 uur (di. en do. tot 20.00 uur). Locatie: Stadskantoor Utrecht, Stadsplateau 1, Utrecht: eerste etage.

Utrecht Canal Pride – za. 16 juni – Utrecht centrum
Op 16 juni gaan de trossen weer los voor de Utrecht Canal Pride! Iedereen is van start tot finish welkom om dit varende feest vol LHBTI-boten mee te vieren. Geniet van de zon, de muziek en een drankje en moedig de parade aan die vanaf 14.00 uur vanaf het Ledig Erf over de Oudegracht naar TivoliVredenburg vaart. Dit jaar de tweede editie van de Utrecht Canal Pride. Dit jaar is COC Midden-Nederland vertegenwoordigt met twee boten. Eentje namens de vereniging met vrijwilligers, leden en bezoekers en de tweede is van het project De Roze Wolk. Meer info en het volledige programma op de website van de Utrecht Canal Pride.

AutiRoze landelijke ontmoetingsdag met netwerkborrel – za. 16 juni – Utrecht centrum & Silokerk
We beginnen met gezamenlijk naar de Utrecht Canal Pride te kijken. Daarna is er gelegenheid om samen te eten en vervolgens gaan we naar de netwerkborrel van AutiRoze Utrecht die deze keer in het teken staat van Midzomergracht. De borrel is in het Silogebouw, Herenstraat 34 in Utrecht. Natuurlijk mag je ook later komen en/of eerder weggaan. Exacte programma staat op website en facebook: www.autiroze.nl.

Parkdag – zo. 17 juni – Zocherpark (Lucas Bolwerk/Stadsschouwburg)
Verbreed je culturele horizon op de Parkdag in een nieuw jasje. Kom vanaf 11.00 uur naar Midzomergracht Village in het Zocherpark bij de Stadsschouwburg Utrecht voor muziek, workshops en films. Het festivalterrein is gratis toegankelijk. Meer informatie over diversiteit vind je op de informatiemarkt, waar ook COC Midden-Nederland aanwezig zal zijn. Foodtrucks, barretjes en entertainment zorgen voor een gezellig sfeer. Ook in de schouwburg zelf vinden verschillende activiteiten plaats.

Kanoën met TransActief Utrecht – zo. 17 juni – Kromme Rijn Utrecht
TransActief Utrecht is een organisatie die, als onderdeel van COC Midden Nederland, activiteiten organiseert voor transgenders. Tijdens het Midzomergracht festival gaan we vanaf 14.00 uur kanoën op de Kromme Rijn en daarna sluiten we af met een etentje. Er is maximaal plaats voor 20 personen. Locatie: Botenverhuur De Rijnstroom, Weg naar Rhijnauwen 2, 3584 AD Utrecht. Meer informatie vind je hier.

Het Midzomergracht Debat ‘Utrecht: gay paradise?’ – ma. 18 juni – TivoliVredenburg
Met het eerste regenboogzebrapad van Nederland en de Utrecht Canal Pride lijkt Utrecht een voorbeeldstad als het gaat om LHBTI-beleid. Hoe ervaren Utrechters dit zelf? Durven homoseksuele stellen door de hele stad hand in hand te lopen? Is er op elke plek ruimte om openlijk uit de kast te zijn? Zijn we op weg naar een gay paradise? Met een divers panel, met o.a. COC Midden-Nederland voorzitter Simon Timmerman, gaan we in gesprek over hoe een ideaal inclusief Utrecht eruit ziet. Kijk voor meer informatie en de mogelijkheid om (gratis!) plekken te reserveren klik je hier. Het facebook-event vind je hier.

Themamiddag Transgenderouderen – do. 21 juni – De Kargadoor
COC Midden-Nederland, Art.1 Midden Nederland, Patiëntenorganisatie Transvisie en Paula Vennix organiseren vanaf 13.30 uur het evenement ‘Themamiddag Transgenderouderen’ voor transouderen, professionals zorg en welzijn en overige geïnteresseerden. Op het programma o.a. de film ‘TransAnders’, een lezing van Paula Vennix en aandacht voor het boek ‘Nieuwe Namen, transgenderouderen in beeld’ van Eveline v/d Putte. Meer informatie hier of via info@art1mn.nl 

Roze eettafel 50+ – vr. 22 juni – Silokerk
De werkgroep 50+ organiseert elke vierde vrijdag van de maand ‘Roze eettafel’ in de Silokerk, Herenstraat 34-36, Utrecht. Tijdens Midzomergracht festival altijd een speciale editie. De eettafel is in het bijzonder voor LHBTI’s vanaf 50 jaar. U kunt er ongedwongen samen eten en in contact komen met gelijkgestemden uit Utrecht en omgeving. U bent welkom vanaf 17.00 uur. De maaltijd begint om 17.30 uur. Er is een voorgerecht, hoofdgerecht, toetje en koffie/thee. De prijs is € 6,50 per persoon. U kunt zich aanmelden tot 3 dagen voordat de maaltijd plaatsvindt via mail. Hier kunt u tevens terecht voor meer informatie. Ook toegankelijk voor mensen met een fysieke beperking!

AutiRoze Transgender – za. 23 juni – Silokerk
Er zijn veel mensen met autisme die ook transgender zijn. Onze werkgroep AutiRoze heeft ook deze Midzomergracht een bijeenkomst vanaf 19.00 uur in de Silokerk voor deze groep. Hier kun je herkenning vinden en ervaringen uitwisselen. Exacte programma staat op website en facebook: www.autiroze.nl.

Het Roze Wolk-feest – zo. 24 juni – Cafe Kalff
Terug in de tijd op het grote Roze Wolk-feest van 16.00 tot 22.00 uur. Café Kalff toveren we om tot homocafé De Wolkenkrabber en homodisco De Roze Wolk herrijst in de kelder daaronder: dansen op hits uit de jaren 80/90, drag queens, barfly. Eten is gratis, drinken niet. Project ‘De Roze Wolk’, onderdeel van COC Midden-Nederland, brengt de geschiedenis van homodisco De Roze Wolk en homocafé De Wolkenkrabber op de Oudegracht (1982-2006) tot leven. Tickets à € 10 (entree, optredens en eten) verkrijgbaar via ticketkantoor.

Categorie:
Algemeen, homepage
Tags:
, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,