1973: COC krijgt Koninklijke Goedkeuring - de vereniging kan zich als rechtspersoon laten inschrijven
2014: afschaffing weigerambtenaar
2014: Maatjesproject Cocktail krijgt landelijke navolging
2011: ’s Werelds eerste kerkelijke verklaring tegen geweld tegen homoseksuelen
8 april 1971: afschaffing van het discriminerende artikel 248bis in het Wetboek van Strafrecht
2008: Percentage Nederlanders dat negatief is over homo’s gedaald van 36 procent in 1968 naar vier procent in 2008
Jaarlijks meer dan duizend COC-voorlichtingslessen op school
Strafeis bij discriminerend geweld met 100 procent verhoogd
1 juli 2014: Transgenderwet maakt wijzigen geslachtsregistratie veel eenvoudiger
2013: ‘Een groot protest tegen de Russische wet’ - New York Times over COC-demonstratie tijdens bezoek president Poetin
Geen LHBT-asielzoekers meer teruggestuurd naar Irak en Iran
30 december 1964: COC-voorzitter Benno Premsela als eerste homo openlijk op televisie
2012: Voorlichting over LHBT’s verplicht op elke school
1 april 2014: Wet Lesbisch Ouderschap geeft lesbische ouderparen en hun kinderen gelijke rechten
2011: Eerste VN-resolutie tegen LHBT-mensenrechtenschendingen
1994: Algemene Wet Gelijke Behandeling verbiedt discriminatie op grond van homoseksualiteit
2011: Jos Brink Staatsprijs voor LHBT-emancipatie voor vrijwilligers COC
Paren van gelijk geslacht mogen buitenlands kind adopteren
2008: Speciale consultatieve status bij de Verenigde Naties voor COC Nederland
Meer dan 90 ouderenzorginstellingen met een Roze Loper voor LHBT-vriendelijkheid
Gay-Straight Alliances op tweederde van de middelbare scholen
2012: Politieke partijen tekenen COC’s Roze Stembusakkoord over langslepende LHBT-kwesties

Durf te leven!

Jouw hulp is nodig. Steun de nationale en internationale strijd voor acceptatie en gelijke rechten.

Steun COC

Column: Nieuw jaar, nieuwe kansen.

28 januari 2016 -

Het einde van het jaar of het begin van het nieuwe jaar – hoe je het noemen wilt – deze periode is steevast een moment om terug te blikken resp. vooruit te kijken. Tijd voor bezinning.

Toen ik mijn bed uitstapte op 1 januari had ik heel veel plannen, die ik het liefst allemaal op die eerste januari had willen uitvoeren. Dan was het maar klaar. Plannen, veel plannen, plannen te over en daarnaast minstens evenveel excuses om vooral alles uit te stellen. Waar zal ik eens mee beginnen… een column schrijven! Over bezinning? Over voornemens, over plannen van 2016?

Excuses

Het schrijven van een column aan het begin of eind van het jaar voelt een beetje als het doen van een oudejaarsconference. Denk ik. Want dat weet ik natuurlijk niet. Wat ging er goed, wat ging er fout. Wat maakte er indruk. Nou, wat indruk op me maakte en wat me eigenlijk maar niet loslaat is, dat ik getuige was van iemand die zijn zorg uitsprak over die grote aantallen moslimvluchtelingen. “Met het binnenhalen van al die vluchtelingen, halen we ook hun problemen binnen”, zei hij. Een week later vonden er terreuraanslagen plaats in Parijs en sindsdien blijf ik denken aan die uitspraak. Hoe weet je wie echte oorlogsvluchtelingen zijn, wie zijn economische vluchtelingen en wie komen naar Europa met terroristische bedoelingen? Het lijkt me heel moeilijk om daar zorgvuldig een afweging in te maken. Ik heb zelf heel veel excuses om maar niet alles te hoeven weten. Mijn zus en ik refereren regelmatig aan een uitspraak die op Facebook rondging: “Wij moesten vroeger alles eten en mochten vooral niets weten. Hier zitten we dan: dik en dom!”

Volledig geaccepteerd

Een vriendin haalde me laatst bij de les en wees me op het LHBT-vluchtelingenprobleem.
Nederland is een vrij land, dacht ik. Dus als we die LHBT-vluchtelingen gewoon opnemen, dan is er niets aan de hand. Homoseksualiteit is in de ogen van sommige allochtone leerlingen toch al een westers probleem en in Nederland kan alles. Probleem opgelost. Maar zo blijkt het dus niet te werken. Volgens een uitspraak van premier Rutte worden LHBT’ers na 10.000 jaar beschaving volledig geaccepteerd (Volkskrant, 4 december 2015). Volledig? Waar dan? Nou ja, in ieder geval – laat ik deze uitspraak niet uit z’n context halen – pleitte Rutte niet voor aparte opvang van LHBT-vluchtelingen. Ook vicepremier Asscher sprak zich uit tegen aparte opvang. Hij voegde daar wel iets heel wezenlijks aan toe: hij wil dat juist zij die de homoseksuelen bedreigen apart worden gezet. Dat zou moeten gebeuren in een ‘streng regime’. Kijk, now we’re talking! om het maar eens in goed Nederlands te zeggen – wat dat ‘streng regime’ dan ook mag zijn. Ik ben voor!
Lik-op-stuk-beleid, de daders direct aanpakken. Er zijn grenzen, Nederlandse grenzen. Nederlandse normen en waarden (en daaronder vallen dus ook LHBT-normen en -waarden, want LHBT’ers zijn immers volledig geaccepteerd). Ik laat me er niet over uit in hoeverre LHBT-normen en -waarden verschillen van andere normen en waarden, als er überhaupt al een verschil is. Nederlandse LHBT’ers zijn ‘volledig’ geaccepteerde Nederlandse staatsburgers. Dus je past je aan aan het Nederland dat LHBT’ers volledig accepteert of je zoekt je heil elders. Duidelijk. Rutte en Asscher hebben een punt! Het is misschien altijd wel de weg van de minste weerstand om de slachtoffers te elimineren, maar het is ook wel de makkelijkste weg. Daarmee hoeven we dan weliswaar de confrontatie niet echt aan te gaan, ondertussen staan we wel steeds een stukje terrein af, we leveren steeds in op onze principes.

Wat ik persoonlijk eindelijk in 2015 geleerd heb, is op mijn strepen staan. En eigenlijk doen Rutte en Asscher eind 2015 dus waar ik dat jaar al mee begonnen was!

Nieuw jaar, nieuwe kansen

Veel mensen zijn kort door de bocht. Zoals er nog steeds mensen zijn die homo’s als ziek en afwijkend beschouwen, zo zijn er ook mensen die alle moslims nu als terroristen zien. Rellen bij opvangcentra, geweld tegen politiemensen. Dat alles vind ik een enge beweging. Hoe gaat dit verder…? Ik weet het niet. Ik hoop goed.
Minister Bussemaker pleit voor voorlichting over homorechten in de azc’s. Het materiaal zal hetzelfde zijn dat ook op scholen wordt gebruikt. Oké… als de voorlichters hiermee aan de bak moeten, dan mag er nog wel een blik voorlichters opengetrokken worden…

Laten we niet op de zaak vooruit lopen. 2016 belooft een mooi ‘roze jaar’ te worden met onder andere de Europride voor de deur. Nieuw jaar, nieuwe kansen: Join our freedom!

Marita
Voorlichter COC Midden-Nederland
marita@cocmiddennederland.nl

Categorie:
Algemeen
Tags:
, , , , , , , , , ,