2014: Maatjesproject Cocktail krijgt landelijke navolging
Strafeis bij discriminerend geweld met 100 procent verhoogd
2011: Eerste VN-resolutie tegen LHBT-mensenrechtenschendingen
2008: Speciale consultatieve status bij de Verenigde Naties voor COC Nederland
1 april 2014: Wet Lesbisch Ouderschap geeft lesbische ouderparen en hun kinderen gelijke rechten
Meer dan 90 ouderenzorginstellingen met een Roze Loper voor LHBT-vriendelijkheid
30 december 1964: COC-voorzitter Benno Premsela als eerste homo openlijk op televisie
2011: Jos Brink Staatsprijs voor LHBT-emancipatie voor vrijwilligers COC
2012: Voorlichting over LHBT’s verplicht op elke school
8 april 1971: afschaffing van het discriminerende artikel 248bis in het Wetboek van Strafrecht
1 juli 2014: Transgenderwet maakt wijzigen geslachtsregistratie veel eenvoudiger
Geen LHBT-asielzoekers meer teruggestuurd naar Irak en Iran
2008: Percentage Nederlanders dat negatief is over homo’s gedaald van 36 procent in 1968 naar vier procent in 2008
Gay-Straight Alliances op tweederde van de middelbare scholen
Paren van gelijk geslacht mogen buitenlands kind adopteren
1973: COC krijgt Koninklijke Goedkeuring - de vereniging kan zich als rechtspersoon laten inschrijven
2013: ‘Een groot protest tegen de Russische wet’ - New York Times over COC-demonstratie tijdens bezoek president Poetin
1994: Algemene Wet Gelijke Behandeling verbiedt discriminatie op grond van homoseksualiteit
Jaarlijks meer dan duizend COC-voorlichtingslessen op school
2011: ’s Werelds eerste kerkelijke verklaring tegen geweld tegen homoseksuelen
2012: Politieke partijen tekenen COC’s Roze Stembusakkoord over langslepende LHBT-kwesties
2014: afschaffing weigerambtenaar

Durf te leven!

Jouw hulp is nodig. Steun de nationale en internationale strijd voor acceptatie en gelijke rechten.

Steun COC

Meldplatform voor discriminatie LHBTI-personen #WeBlijvenOnszelf is live!

9 oktober 2020 -

Samen met Art. 1 Midden-Nederland hebben wij vandaag het meldplatform #WeBlijvenOnszelf (weblijvenonszelf.nl) gelanceerd. Met dit meldplatform willen wij aan de LHBTI+-gemeenschap het belang benadrukken van het melden van discriminatie-incidenten zoals uitgescholden worden, bedreiging en geweld. Alleen door het doen van meldingen en aangiften komt er inzicht in de grootte van dit probleem en kan er nieuw beleid worden gemaakt. Zodat we hopelijk uiteindelijk allemaal onszelf kunnen zijn in de openbare ruimte.

Het meldplatform We Blijven Onszelf is nu live
: neem hier snel een kijkje! <<<

Uit meerdere onderzoeken die Art.1 MN uitvoerde in Utrecht, in 2015, en opnieuw in 2020, bleek dat het nut en doel van het melden van incidenten bij LHBTI+-personen veelal onbekend was. Ook bleek dat pas bij de meest heftige incidenten gedacht werd aan melden. Andere redenen die in de onderzoeken werden benoemd, waren angst voor represailles, een laag vertrouwen in de politie, gebrek aan bewijs en dat het teveel tijd of moeite kost.

Als er niks met incidenten wordt gedaan, is de kans groot dat mensen uit de LHBTI+-gemeenschap (onbewust) hun gedrag aanpassen om te voorkomen dat ze te maken krijgen met incidenten. Dat betekent dat zij niet zichzelf kunnen zijn. Door te melden, kan er wat aan de incidenten worden gedaan. Zo kunnen mensen uit de LHBTI+-gemeenschap zichzelf blijven.

Met #WeBlijvenOnszelf willen COC Midden-Nederland en Art.1 Midden-Nederland, in samenwerking met de Gemeente Utrecht, een alternatief bieden om te melden. De website biedt een makkelijke en snelle chatbox-functie om te melden, LHBTI+-specifieke avatars en overzichtelijke informatie over het nut van melden en wat er met een melding gebeurt. Wij hopen dat mensen op deze manier eerder geneigd zijn hun ervaringen te met ons te delen. Het duurt niet lang en als je niet wilt, hoef je erna niets meer te doen. Je kan anoniem melden, maar ook als je dat niet doet worden je gegevens nooit gedeeld met andere partijen behalve als je daar expliciet toestemming voor geeft voor een eventuele procedure.

(tekst gaat door onder de afbeelding)

De avatars waaruit je kunt kiezen. (Vlnr, transgenderkleuren, bi+ kleuren, inclusieve/intersectionele regenboogkleuren, intersekse kleuren, traditionele regenboogkleuren)

Mocht je juist iets hebben ervaren dat voor jou ingrijpend, bedreigend of traumatisch was, dan is #WeBlijvenOnszelf ook de plek om dat te melden. De mensen die jouw melding oppakken zijn professioneel, getraind en intersectioneel sensitief. Je kan worden bijgestaan in een procedure als je dat wilt, of je kan gewoon het er even met iemand over hebben. Het is afhankelijk van het soort melding dat je doet. Als je consistente dreiging of onveiligheid ervaart, kunnen we, als jij daarmee akkoord gaat, met meerdere partners om tafel. Bij spoed bel je altijd 112.

Daarnaast dragen we met #WeBlijvenOnszelf uit dat je melden niet alleen voor jezelf doet. Met jouw melding draag je bij aan een oplossing voor een probleem waar de hele community last van heeft. Je doet een melding dus niet alleen voor jezelf, maar ook voor de rest van de community. Door meer inzicht te hebben in incidenten, kunnen organisaties als Art.1 MN en COC MNL bijvoorbeeld gerichter het gesprek aan gaan met instanties die een bijdrage kunnen leveren in de preventie van incidenten.

Vragen? Laat het ons weten via info@art1mn.nl of info@cocmiddennederland.nl. Of kijk op zaterdag 10 oktober vanaf 15:50 uur naar De Meest Onvergetelijke Regenboogshow op de Faceboook-pagina van COC Midden-Nederland voor meer info!

De ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst tussen COC MNL en Art.1 MN

Categorie:
Algemeen, homepage
Tags:
, , , , , , , , , , , , ,