Geen LHBT-asielzoekers meer teruggestuurd naar Irak en Iran
2014: Maatjesproject Cocktail krijgt landelijke navolging
Jaarlijks meer dan duizend COC-voorlichtingslessen op school
2013: ‘Een groot protest tegen de Russische wet’ - New York Times over COC-demonstratie tijdens bezoek president Poetin
Paren van gelijk geslacht mogen buitenlands kind adopteren
8 april 1971: afschaffing van het discriminerende artikel 248bis in het Wetboek van Strafrecht
2014: afschaffing weigerambtenaar
2011: ’s Werelds eerste kerkelijke verklaring tegen geweld tegen homoseksuelen
2012: Politieke partijen tekenen COC’s Roze Stembusakkoord over langslepende LHBT-kwesties
30 december 1964: COC-voorzitter Benno Premsela als eerste homo openlijk op televisie
Meer dan 90 ouderenzorginstellingen met een Roze Loper voor LHBT-vriendelijkheid
2011: Eerste VN-resolutie tegen LHBT-mensenrechtenschendingen
2012: Voorlichting over LHBT’s verplicht op elke school
Strafeis bij discriminerend geweld met 100 procent verhoogd
1 april 2014: Wet Lesbisch Ouderschap geeft lesbische ouderparen en hun kinderen gelijke rechten
2008: Speciale consultatieve status bij de Verenigde Naties voor COC Nederland
1973: COC krijgt Koninklijke Goedkeuring - de vereniging kan zich als rechtspersoon laten inschrijven
2011: Jos Brink Staatsprijs voor LHBT-emancipatie voor vrijwilligers COC
2008: Percentage Nederlanders dat negatief is over homo’s gedaald van 36 procent in 1968 naar vier procent in 2008
Gay-Straight Alliances op tweederde van de middelbare scholen
1994: Algemene Wet Gelijke Behandeling verbiedt discriminatie op grond van homoseksualiteit
1 juli 2014: Transgenderwet maakt wijzigen geslachtsregistratie veel eenvoudiger

Durf te leven!

Jouw hulp is nodig. Steun de nationale en internationale strijd voor acceptatie en gelijke rechten.

Steun COC

Geslaagde Regenboogweek Woerden krijgt vervolg in 2019

20 oktober 2018 -

De organisatoren van de Woerdense Regenboogweek kijken terug op een geslaagde eerste editie. Ze zijn blij met de goede opkomst bij de diverse activiteiten en veel positieve reacties. Naast de vijf officiële programmaonderdelen, waren er veel regenboogvlaggen te zien bij ondernemers in de binnenstad en kreeg het Minkema College een genderneutraal toilet. De Regenboogweek Woerden krijgt een vervolg in 2019.  

Een goed gevulde Petruskerk op zondag 7 oktober jl. was met ruim 200 belangstellen en voorgangers van wel vijf geloofsgemeenschappen de start van de Regenboogweek. De week werd georganiseerd vanwege de jaarlijkse Coming Out Dag op 11 oktober om meer aandacht te vragen voor lesbische, homoseksuele, biseksuele, trans- en intersekse (LHBTI) inwoners van Woerden. De viering was verbindend en inspirerend met de persoonlijke getuigenissen die velen in het hart wisten te raken. Voorgangers Hans Berkheij en Huub Spaan spraken over de geboorte van een nieuwe eeuwenoude traditie. Ook was er een dag later veel interesse in de lezing van Krzysztof Dobrowolski-Onclin over kunst met een ‘roze randje’ in Galerie van Slagmaat. Dinsdag kon de film ‘The Danish Girl’ over de Deense transgender Lil (Einar) Wegener in Annex Cinema eveneens op veel animo rekenen. Wethouder George Becht hees namens Gemeente Woerden op Coming Out Dag (donderdag) de regenboogvlag bij het stadhuis samen met COC Midden-Nederland voorzitter Simon Timmerman in het bijzijn van vele geïnteresseerden. De week werd afgesloten op vrijdagavond met de Regenboogparty in Babylon waar dichter Modern Monk optrad. “Ik ervaar en accepteer je zoals je bent en zoals je wilt zijn. Maar belangrijker nog is dat jezelf accepteert, want dan kan ik dat ook”, aldus Modern Monk in zijn gedicht ‘Je bent zoals je bent’.

Niet alleen bij het stadhuis waren regenboogvlaggen te zien. Een aantal ondernemers in de binnenstad van Woerden riepen hun collega’s op om te vlaggen. Uiteindelijk gaven ruim 25 horecaondernemers en winkeliers aan deze oproep gehoor. Ook leerlingen van het Minkemacollege, verenigd in een GSA (Gender & Sexuality Alliance), voerden tijdens de Regenboogweek actie met de opening van het eerste genderneutrale toilet.

Regenboogweek in 2019
“Ik vind het geweldig dat de eerste Regenboogweek in Woerden zo’n groot succes was. Ik ben bij een aantal activiteiten geweest en het was mooi om te zien dat er toch echt wel behoefte is aan activiteiten met specifieke aandacht voor seksuele en gender diversiteit. In een gemeente als Woerden is deze zichtbaarheid ontzettend belangrijk en daarom krijgt de Regenboogweek in 2019 zeker een vervolg”, aldus Simon Timmerman, voorzitter COC Midden-Nederland. Ook COC’s projectgroep Coming Out Woerden kijkt met grote tevredenheid terug op deze eerste editie. Ze zijn blij verrast met de belangstelling, de positieve reacties en trots op Woerden. Mensen die suggesties hebben voor de Regenboogweek Woerden 2019, vrijwilliger willen worden of een andere bijdrage willen leveren kunnen een e-mail sturen naar woerden@cocmiddennederland.nl.

Categorie:
Algemeen, homepage
Tags:
, , , , , , , , , , , , , ,