2012: Politieke partijen tekenen COC’s Roze Stembusakkoord over langslepende LHBT-kwesties
2014: Maatjesproject Cocktail krijgt landelijke navolging
Gay-Straight Alliances op tweederde van de middelbare scholen
2013: ‘Een groot protest tegen de Russische wet’ - New York Times over COC-demonstratie tijdens bezoek president Poetin
2011: ’s Werelds eerste kerkelijke verklaring tegen geweld tegen homoseksuelen
2014: afschaffing weigerambtenaar
1 juli 2014: Transgenderwet maakt wijzigen geslachtsregistratie veel eenvoudiger
1973: COC krijgt Koninklijke Goedkeuring - de vereniging kan zich als rechtspersoon laten inschrijven
2008: Speciale consultatieve status bij de Verenigde Naties voor COC Nederland
30 december 1964: COC-voorzitter Benno Premsela als eerste homo openlijk op televisie
2008: Percentage Nederlanders dat negatief is over homo’s gedaald van 36 procent in 1968 naar vier procent in 2008
2011: Eerste VN-resolutie tegen LHBT-mensenrechtenschendingen
Jaarlijks meer dan duizend COC-voorlichtingslessen op school
1 april 2014: Wet Lesbisch Ouderschap geeft lesbische ouderparen en hun kinderen gelijke rechten
Paren van gelijk geslacht mogen buitenlands kind adopteren
8 april 1971: afschaffing van het discriminerende artikel 248bis in het Wetboek van Strafrecht
Meer dan 90 ouderenzorginstellingen met een Roze Loper voor LHBT-vriendelijkheid
1994: Algemene Wet Gelijke Behandeling verbiedt discriminatie op grond van homoseksualiteit
Strafeis bij discriminerend geweld met 100 procent verhoogd
Geen LHBT-asielzoekers meer teruggestuurd naar Irak en Iran
2011: Jos Brink Staatsprijs voor LHBT-emancipatie voor vrijwilligers COC
2012: Voorlichting over LHBT’s verplicht op elke school

Durf te leven!

Jouw hulp is nodig. Steun de nationale en internationale strijd voor acceptatie en gelijke rechten.

Steun COC

Column Marita: Verwarrend

16 mei 2016 -

Ik kan niet anders zeggen dan dat ik het momenteel een verwarrende tijd vind. Dat kan natuurlijk iets geheel persoonlijks zijn. Is het ook wel: in mijn persoonlijke leven volgen de ontwikkelingen en de emoties elkaar in rap tempo op.

In Nederland is het daarentegen – naar mijn idee – op het gebied van homo-, bi- en transgenderzaken vrij rustig. Koningsdag is geweest, het weer was allerbelabberdst, Dodenherdenking verliep zoals gepland. Behalve voor mij, want ik kwam er om zes uur achter, dat wij COC-ers om half zeven zouden verzamelen… ik wist dat ik dat niet meer ging redden: in een half uur met het openbaar vervoer naar het centrum van Utrecht ging echt niet meer lukken. Dus ik heb om kwart voor acht maar plaatsgenomen voor de televisie en heb de kranslegging op de Dam gadegeslagen. Daarmee voelde ik mij een doorsnee Nederlander. Terwijl ik mij in de stoet naar het Domplein altijd een mooie ròze Nederlander voel; dat is heus anders! Sukkel die ik ben, ik was er met mijn hoofd niet bij en had me een uur vergist.

Lentekriebels
In maart begon op de basisscholen het project ‘Lentekriebels’, hierin is aandacht voor seksuele gezondheid en diversiteit. Naast Volksgezondheid (voormalige GGD) is ook het COC van de partij. Dit jaar zelfs als experiment schoolbreed, dus in de groepen 1 t/m 8. Het was even zoeken, maar het experiment is als geslaagd te bestempelen en na evaluatie en aanpassing zeker verder uit te rollen.
Bloemetjes en bijtjes… komt homoseksualiteit voor bij dieren, is het absoluut waar dat alleen meisjes met poppen spelen (of meisjes alleen met poppen)?
De dag voor Valentijnsdag had ik een date. Een geslaagde date met een superleuke dame. Ik date nog steeds met haar, maar dat terzijde. In ieder geval, ik fladderde een maand later door de basisschoollessen heen en bij het aanhalen van het project, kon ik vrolijk vertellen dat ook ik last had van lentekriebels! Dat vond groep 8 maar wat spannend! Als ik een voorlichting deed op de middelbare school maakte ik dankbaar gebruik van het basisschoolproject : “Momenteel geven we voorlichting op de basisschool, daar doen ze een project dat heet ‘Lentekriebels’…” Zo, dan had ik het maar even weer gezegd.

Recordaantal
Met de voorlichtingen gaat het goed. In maart hebben we een recordaantal gastlessen weggezet van 45 verspreid over 20 schooldagen. Dat is een gemiddelde van 2,25 voorlichting per dag. Best lastig om zoveel aanvragen te managen als je er dus niet helemaal bij bent met je hoofd… Onder ons gezegd en gezwegen: ik ben wel eens een bevestiging vergeten te sturen en ik vergat het ook wel eens om informatie door te geven, maar uiteindelijk kwam het dan toch allemaal weer goed.
Verliefd zijn is heerlijk. Verliefd zijn is een cadeautje. Ik geniet van de mooie, blije, gelukkige momenten, maar ik heb ervaren dat verliefd zijn knap ook verwarrend kan zijn. Eigenlijk moet je voor een nieuwe liefde al je ervaringen uit vorige liefdesaffaires overboord gooien. Ging dat maar zo makkelijk. Ik omarm mijn angsten en twijfels en ik wist niet dat ik zo onzeker kon zijn… Ook dat is best lastig.

Verwarrend
Zo binnen – zo buiten. Mijn gedachten en emoties buitelen bij tijd en wijle over elkaar heen, COC Nederland buitelt over de Jehova’s Getuigen heen. Dat laatste is het gevolg van het opduiken van een naar kinderfilmpje waarin de Getuigen verkondigen dat ‘ons slag volk’ niet in het paradijs komt en dat onze seksuele gerichtheid veranderd kan worden. Wat een schrijnend contrast met onze fantastische ervaringen op de basisschool met de schoolbrede gastlessen!
Ik ben niet naar het Bevrijdingsfestival in Utrecht geweest, maar over het optreden van rapper Steen heb ik het nodige gelezen: dit homofobe heerschap twitterde vijf jaar geleden iets over gays, een concentratiekamp en vergassen. Slechte keus voor een bevrijdingsfestival lijkt mij. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei, partner van het Bevrijdingsfestival, heeft inmiddels geschokt gereageerd en noemt het optreden een ‘misser’. Ondertussen is het toch allemaal gezegd en gedaan.
Aan de andere kant van de grote plas gebeuren ook weer rare dingen. In North Carolina schrijft de wet voor dat je biologische geslacht bepaalt naar welk openbaar toilet je moet. In Georgia wordt het homohuwelijk opnieuw tegengewerkt. De entertainmentindustrie met o.a. Disney en Google kwamen in het verweer. Waar moet het heen in de wereld, ik weet het even niet meer. Ik kan alleen bedenken dat we het maar simpel en duidelijk moeten houden: we schaffen het homohuwelijk af en stellen het huwelijk open voor iedereen. Dat doen we ook met de toiletten: iedereen naar alle toiletten. Dan is er ook geen lange rij meer voor het damestoilet.

Maar goed, mijn omgeving categoriseert mij momenteel als even niet geheel toerekeningsvatbaar. Ik ben er soms met mijn hoofd niet helemaal bij en dat is uiterst verwarrend. Nu ook Douwe Bob op het Eurovisie Songfestival in Stockholm beduidend lager eindigde dan voorspeld, is ook dat weer in de war. Hoe kon het gebeuren? Het lied was goed, Douwe was leuk. Er was genoeg support, onze wapenbroeders aldaar aanwezig hebben uitbundig met de regenboogvlag gezwaaid! Pfff, je haar in de war = ook verwarrend.

Marita
Voorlichter COC Midden Nederland
marita@cocmiddennederland.nl

Categorie:
Algemeen
Tags:
, , , , , , , , , , ,