2008: Speciale consultatieve status bij de Verenigde Naties voor COC Nederland
Gay-Straight Alliances op tweederde van de middelbare scholen
Jaarlijks meer dan duizend COC-voorlichtingslessen op school
Strafeis bij discriminerend geweld met 100 procent verhoogd
2012: Voorlichting over LHBT’s verplicht op elke school
1 april 2014: Wet Lesbisch Ouderschap geeft lesbische ouderparen en hun kinderen gelijke rechten
2012: Politieke partijen tekenen COC’s Roze Stembusakkoord over langslepende LHBT-kwesties
30 december 1964: COC-voorzitter Benno Premsela als eerste homo openlijk op televisie
1 juli 2014: Transgenderwet maakt wijzigen geslachtsregistratie veel eenvoudiger
Geen LHBT-asielzoekers meer teruggestuurd naar Irak en Iran
2014: afschaffing weigerambtenaar
Paren van gelijk geslacht mogen buitenlands kind adopteren
2013: ‘Een groot protest tegen de Russische wet’ - New York Times over COC-demonstratie tijdens bezoek president Poetin
Meer dan 90 ouderenzorginstellingen met een Roze Loper voor LHBT-vriendelijkheid
8 april 1971: afschaffing van het discriminerende artikel 248bis in het Wetboek van Strafrecht
2011: Jos Brink Staatsprijs voor LHBT-emancipatie voor vrijwilligers COC
2008: Percentage Nederlanders dat negatief is over homo’s gedaald van 36 procent in 1968 naar vier procent in 2008
1994: Algemene Wet Gelijke Behandeling verbiedt discriminatie op grond van homoseksualiteit
1973: COC krijgt Koninklijke Goedkeuring - de vereniging kan zich als rechtspersoon laten inschrijven
2014: Maatjesproject Cocktail krijgt landelijke navolging
2011: Eerste VN-resolutie tegen LHBT-mensenrechtenschendingen
2011: ’s Werelds eerste kerkelijke verklaring tegen geweld tegen homoseksuelen

Durf te leven!

Jouw hulp is nodig. Steun de nationale en internationale strijd voor acceptatie en gelijke rechten.

Steun COC

4 mei: we herdenken ook ‘roze’ slachtoffers

30 april 2018 -

4 mei is de dag waarop we in het hele land alle Nederlandse oorlogsslachtoffers herdenken. Herdacht worden allereerst al diegenen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen of vermoord, waaronder ook “roze” slachtoffers. COC Midden-Nederland zal in Amersfoort en Utrecht officieel vertegenwoordigt zijn bij herdenkingen.

Dodenherdenking Utrecht
COC Midden-Nederland en Stichting PANN zullen tijdens de dodenherdenking in Utrecht op het Domplein een krans leggen. Dit doen zij namens de Utrechtse LHBT+ organisaties. Iedereen is welkom om deze plechtigheid bij te wonen. Er wordt verzamelt op donderdag 4 mei a.s. om 18.30 uur bij Cafe de Zaak Utrecht (Korte Minrebroederstraat 9) waarna gezamenlijk naar de start van de stille tocht zal worden gelopen. Deze eindigt op het Domplein. Aansluitend aan de ceremonie is er gelegenheid om in Cafe Kalff (Oudegracht 47) na te praten.

Blijf op de hoogte via het Facebook-evenement.

Dodenherdenking Amersfoort
De Amersfoortse ‘roze’gemeenschap zal een krans leggen tijdens de dodenherdenking bij De Stenen Man in Kamp Amersfoort. Voor iedereen die gezamenlijk wil meelopen in de stille tocht; de tocht start om 18.45 uur bij Kamp Amersfoort. Er wordt verzamelt op de parkeerplaats (Loes van Overeemlaan 19) en zijn herkenbaar aan een regenboogvlag op de motorkap van één van de auto’s.

Blijf op de hoogte via het Facebook-evenement.

Homoseksualiteit en de Tweede Wereldoorlog
Homoseksualiteit was binnen het gedachtegoed van de nazi’s een misdrijf: seks tussen mensen van hetzelfde geslacht droeg niet bij aan de verspreiding van het Arische ras. Tussen 1939 en 1945 werden er in Duitsland zeker vijftigduizend homoseksuelen veroordeeld voor hun geaardheid.

De nazi’s waren van mening dat homoseksualiteit een ziekte was en zagen deze geaardheid als bedreiging van de samenleving. Omdat Hitler het Arische ras zo snel mogelijk wilden verspreiden, verbood hij alle seksuele handelingen die niet gericht waren op voortplanting. In 1934 kreeg de Gestapo – de geheime politie – een speciale afdeling, die zich enkel bezighield met de vervolging van homoseksuelen. In Duitsland werden er tijdens de Tweede Wereldoorlog zeker 50.000 homoseksuelen voor hun geaardheid veroordeeld. Al vrij snel nadat de NSDAP aan de macht was gekomen, verbood de partij alle entertainment gericht op homoseksualiteit, zoals tijdschriften en cafés.

Een deel van de veroordeelde homoseksuelen kwam in concentratiekampen terecht. Hier moesten zij een roze driehoek op hun kleding dragen, om hun geaardheid aan de medegevangenen te tonen. Binnen de concentratiekampen stonden homoseksuelen naar verluidt laag op de hiërarchische ladder en hadden zij geringe overlevingskansen. Zestig procent van de homoseksuelen in concentratiekampen overleefde het niet.

In 1940 maakte Duitsland homoseksualiteit ook in Nederland strafbaar. De wet gold voor ieder homoseksueel contact, met als maximale straf een celstraf van vier jaar. Het strenge antihomobeleid kreeg in Nederland een stuk minder voet aan de grond dan in Duitsland. In totaal is er bewijs voor de veroordeling van 160 mannen op grond van hun homoseksuele geaardheid tijdens de bezetting. De meeste van hen kwamen terecht in Duitse gevangenissen of tuchthuizen. Er bestaat geen bewijs voor de aanwezigheid van Nederlandse homoseksuelen in Duitse concentratiekampen, die ook daadwerkelijk veroordeeld waren op grond van hun geaardheid.

Tussen 1938 en 1939 vond er in Nederlands-Indië een razzia plaats tegen homoseksuelen in het land. De razzia was aangesticht door de Java-bode – de op Batavia uitgegeven krant – en de Christelijke Staatspartij. De toenmalige hoofdredacteur van de Java-bode sympathiseerde met de NSB. Onder de arrestanten bevond zich onder andere de Duitse kunstenaar Walter Spies, die in 1942 stierf als krijgsgevangene.

Na de Tweede Wereldoorlog
Het in 1987 eerst gebouwde homomonument ter wereld in Amsterdam kreeg de vorm van een roze driehoek, verwijzend naar het merk dat homoseksuelen tijdens de Tweede Wereldoorlog op hun kleding moesten dragen en de discriminatie waar zij het slachtoffer van waren. In 2002 bood Duitsland officieel haar excuses aan voor de vervolging van homoseksuelen in de Tweede Wereldoorlog.

(Bron: www.isgeschiedenis.nl)

Categorie:
Algemeen, homepage
Tags:
, , , , , , , , , , , , , ,